eur:
394.99
usd:
367.79
bux:
71586.1
2024. július 2. kedd Ottó
Nyakunkon a pókcsípések: végtagbénulás, heves szívdobogás, nagy fájdalom...

Nyakunkon a pókcsípések: végtagbénulás, heves szívdobogás, nagy fájdalom...

A pókcsípésekről a Webbeteg.hu gyűjtötte össze a legfontosabb tudnivalókat.

A pókok különböző méretű, nyolclábú ízeltlábúak. Számos fajuk megtalálható a Földön, de közülük csak néhány mérges pók ismert Magyarországon. Pókokkal a természetben, de a lakásokban is találkozhatunk.

A pókok csípése fajtájuktól függően különböző tüneteket, panaszokat okozhat, de nem minden pók fecskendez a bőrbe méreganyagokat.

Hazánkban csak néhány pókfaj jelent veszélyt az emberre,

ezért a pókcsípések is ritkán fordulnak elő. A pókok mérge általában az idegrendszerre ható (neurotoxikus) és sejteket, szöveteket bontó (citotoxikus) anyagokból áll, így a csípések is jellegzetesek az esetek döntő hányadában. Van olyan faj, amelynek csípése heves szívdobogásérzést vagy a csípés helyén nagy fájdalmat okoz, míg más faj csípése átmeneti végtagbénulást is okozhat.

A pókok általában egyetlen csípést ejtenek,

illetve a tünetek is általában jellegzetesek, ezért a pókcsípés többnyire könnyen felismerhető. A pókcsípés enyhébb esetben kis piros, szúró, viszkető, égő érzéssel járó, közepén szúrcsatornát tartalmazó 1-2 centiméteres duzzanatot okoz. Ilyen esetben nem szükséges orvoshoz fordulni, mert a duzzanat néhány nap alatt nyom nélkül eltűnik.

Ebben az esetben a vakarás miatti felülfertőződés okozhat problémát, gennyesedést, esetleg orbánc kialakulását, mellyel már indokolt felkeresni egy orvost.

Sajnos azonban nem minden esetben ilyen enyhék a pókcsípés tünetei.

Amennyiben a pókcsípés helyén a terület elkékül vagy ellilul, tömött keménnyé, hólyagossá vagy gennyessé válik, esetleg az érintett területen érzészavar (végtagzsibbadás) vagy mozgászavar, nagy fájdalom, illetve heves szívdobogásérzés jelentkezik, azonnal orvoshoz kell fordulni. Ha ez nem történik meg időben, az adott területen a bőr elhalása is bekövetkezhet, ami már maradandó hegesedéssel jár.

További információk a Webbeteg cikkében.

Címlapról ajánljuk
Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

Folytatódik a cseh-szlovák testvércsata: Prága inkább fokozza Ukrajna támogatását

A cseh miniszterelnök szerint a cseh-szlovák kormányközi tárgyalások felújítása továbbra sincs napirenden. A legfelsőbb cseh vezetők a prágai várban vitatták meg az országot érintő legfontosabb külpolitikai kérdéseket, és úgy nyilatkoztak, hogy Csehország folytatja Ukrajna támogatását minden területen, beleértve a fegyverszállításokat is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.02. kedd, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 2. 05:00
×
×
×
×