eur:
391.75
usd:
359.55
bux:
72274.34
2024. július 15. hétfő Henrik, Roland
Óriási segítséget nyújthat a betegségtérkép

Óriási segítséget nyújthat a betegségtérkép

Milyen további betegségeket "vonz" például a cukorbetegség? Az ilyen összefüggések feltárásában segít az új, brit-magyar fejlesztésű multimorbiditási térkép. A 250 legfontosabb betegség közti kapcsolatot bemutató hálózatról Bagdy Györgyöt, a Semmelweis Egyetem tudományos rektorhelyettese beszélt az InfoRádióban.

Nagyon sokféle információt rejt a rendszer – mondta a Semmelweis Egyetem tudományos rektorhelyettese. Bagdy György hozzátette, a legegyszerűbb az, hogy megnézhető a betegségek hálózata, a betegségek együttes előfordulása. Ez gyakran nem is két, hanem több betegség hálózata.

„Újdonsága a hálónak az is, hogy a közvetlen és a közvetett kapcsolatokat is lehet elemezni. Látjuk, hogy

két betegség közvetlen vagy közvetett kapcsolatban van egymással,

például egy harmadik van kapcsolatban mindkettővel és az okozza a kettő látszólagos kapcsolatát” - fejtette ki.

A betegségtérkép egyrészt a diagnózis felállításában jelent nagy segítséget, másrészt pedig a mélyebb információkkal nem rendelkezőknek nyújt információt – mondta Bagdy György. A Semmelweis Egyetem tudományos rektorhelyettese hangsúlyozta, a hálózat megalkotása nemzetközi együttműködés eredménye.

„A felhasznált adatbázis angol, a rá épülő szellemi munka pedig nagyrészt magyar.”

A több millió dollárba kerülő adatbázis a korábbi, betegséghálózat-kutatásban használt rendszerekkel ellentétben nem a sokszor nem pontos egészségbiztosítói adatokra támaszkodik, azoknál jóval megbízhatóbb – mondta Bagdy György. Ebből a kutatócsoport 117 ezer ember 250 betegségre vonatkozó adatait vette ki. A Semmelweis Egyetemről egy orvos-, a műszaki egyetemről pedig egy bioinformatikus csoport vett részt a munkában – emelte ki a Semmelweis Egyetem tudományos rektorhelyettese.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Minden nap szekálták” Trump feltételezett támadóját
Tudósítónktól

„Minden nap szekálták” Trump feltételezett támadóját

Az amerikai republikánus jelöltállító konvenció helyszínére indult el Donald Trump, aki ellen sikertelen merényletet kísérelt meg egy fiatal fegyveres szombaton. Az FBI szerint magányos támadó volt. Közben komoly bírálatok érték az elnöki testőrséget.

Euro 2024 - számadás: A spanyolok végigverték Európa elitjét

A torna legjobb csapata diadalmaskodott a 2024-es Európa-bajnokságon, a spanyol válogatott mind a hét mérkőzését megnyerte a tornán. Ritka menetelés végén ült fel a trónra: legyőzte, illetve kiejtette a rendező német csapatot, az előző torna két döntősét, a francia és az olasz válogatottat, s a legnagyobb esélyesek közé sorolt francia csapatot, a horvát, az albán és a georgiai együttest.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.15. hétfő, 18:00
Resperger István
ezredes, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×