eur:
398.6
usd:
365.82
bux:
89881.91
2025. március 19. szerda Bánk, József
Néhány fűszer és étel, amikkel szabadulhatunk a halálos betegségektől

Néhány fűszer és étel, amikkel szabadulhatunk a halálos betegségektől

Vérzsírszintünk csökkentésére, ereink védelmében fűszereket is bevethetünk, a növények egy része ugyanis – bár az orvosi terápiát nem helyettesítik – hosszú távon csökkenthetik a kockázatot.

A stroke több rizikófaktorát – az elhízást, cukorbetegséget, dohányzást, alkohol és állati zsiradékok fogyasztását – képesek vagyunk szabályozni. Életmódváltással, gyógyszerekkel, fűszerekkel mi is tehetünk a gutaütés ellen.

A rizikófaktorok felismerésével és az életmód megváltoztatásával megelőzhető lenne a szélütéses, azaz stroke-os esetek nyolcvan százaléka – hívja fel a figyelmet a Magyar Stroke Társaságra hivatkozva a vg.hu.

A szélütés vezető kockázati tényezője a keringési betegségek feléért felelős magas vérnyomás, ezért fontos, hogy törekedjünk a 140/90 alatti értékre.

A vérnyomás felső értékének minden 10 Hgmm-rel való csökkentése nagyjából 30 százalékkal, az alsó érték 5-6 Hgmm–es mérséklése pedig 42 százalékkal csökkenti az agyi érkatasztrófák kockázatát. A stroke-társaság szerint a magas vérnyomás minden olyan napon károsítja a szervezetet, amikor a vérnyomásérték 140/90 Hgmm fölött van. Figyeljünk odaa vérzsirszintre is, mert ha magas, megnöveli az érelmeszesedés kialakulásának esélyét, ami szintén szélütéshez vezethet.

Érdemes tudni, hogy a kis sűrűségű, úgynevezett veszélyeztető, LDL-koleszterin szintjének emelkedése növeli, míg a nagy sűrűségű, védő hatású, HDL-koleszterin szintjének emelkedése csökkenti a kockázatot. Túlsúly esetén vagy állati zsiradékok bőséges fogyasztásakor a „rossz koleszterin” koncentrációja nő, a „jó koleszteriné” pedig csökken. A „jó koleszterint” egészséges testtömeggel, a rendszeres testmozgással, túlsúly esetén fogyással, továbbá a dohányzás mellőzésével növelhetjük.

Könnyen kivédhető tényezők

A cukorbetegség veszélyeztetheti az agyi ereket, ám megfelelő diétával, a terápia pontos betartásával, a súlyfelesleg leadásával stabilizálhatjuk a vércukorszintünket, s ily módon

csökkenthetjük a stroke kialakulásának veszélyét.

A dohányzás szintén komoly rizikófaktor, hiszen a belélegzett dohányfüstben lévő mérgező anyagok miatt megváltozik a vér összetétele, nő a vérrög kialakulásának veszélye, csökken a védő koleszterin szintje. Napi 20 szál cigaretta kétszeresére, de akár hatszorosára is emelheti az agyi infarktus kockázatát.

Komoly rizikó a passzív dohányzás, a helytelen életmód és az elhízás is.

A túlzott sófogyasztás magas vérnyomást, a túl sok telített – állati eredetű – zsiradék és a transzzsír pedig magas koleszterinszintet, érelmeszesedést okoz. Jelentősen növelik a stroke kialakulásának veszélyét a mindennapi stresszhelyzetek is, a krónikus alkoholizmus pedig négyszeres rizikót hoz magával. Aki pitvarfibrillációban szenved, annak ötször nagyobb az esélye a gutaütésre, és hajlamosító tényező a vér magas húgysavszintje is. Nem szabad elhanyagolni a lelki tényezőket sem, hiszen a stressz, a depresszió, a világgal szembeni ellenséges hozzáállás és a pesszimizmus is jelentősen megnöveli a stroke veszélyét.

Azok közül, akik negatívan, ellenségesen látják a világot, kétszer annyian szenvedtek szélütést,

mint a pozitívan gondolkodó társaik.

Az Egyesült Államokban a Penn State University kutatói arra jutottak, hogy ha az ételeink az antioxidáns hatású vegyületeket nagyobb mennyiségben tartalmazó fűszerkeverékkel készülnek, akkor csökkenhet a vérnek a zsíros ételek fogyasztása után megemelkedő trigliceridszintje.

Ugyanők megállapították, hogy a fokhagymát fogyasztók összkoleszterinszinje nyolc százalékkal kevesebb lett, ezt 50 éves felnőttek esetében a szívproblémák valószínűségének 38 százalékos csökkenésével hozták összefüggésbe.

A Nutrition Today szaklap szerint a cukorbetegeknél a fahéj jelentősen csökkentette a koleszterinszintet, illetve más vérzsírok szintjét, miközben a cukorbetegséggel nem küzdők számára közömbös volt - írja a vg.hu.

  • A fahéj javítja az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.
  • A kurkuma gyulladáscsökkentő, májvédő és koleszterin­csökkentő, védi a szívet és az érrendszert.
  • A gyömbér gyulladáscsökkentő, vírusölő és emésztés- és keringésjavító.
  • A fekete bors serkenti a gyomorsav termelését.
  • A szurokfű (oregánó) enyhe antibiotikus hatású, csökkenti a koleszterinszintet és javítja a légzőszervek teljesítményét.
Címlapról ajánljuk
Csatát nyert Friedrich Merz, de máris megkérdőjelezik a leendő német kancellár szavahihetőségét

Csatát nyert Friedrich Merz, de máris megkérdőjelezik a leendő német kancellár szavahihetőségét

Heves parlamenti vita után megszavazta a Bundestag a kormánykoalícióra készülő konzervatív CDU/CSU és a szociáldemokrata SPD hosszú távú, a biztonság erősítését és gazdaság fellendítését, mindenekelőtt az elavult infrastruktúra fejlesztését célzó programját. A megvalósítás azonban nem ígérkezik könnyűnek.

Pletser Tamás: az amerikai–orosz alku része lehet az európai gázpiac felosztása is

A földgáz és a kőolaj árának kilátásairól, az azokat befolyásoló világpolitikai eseményekről, illetve Magyarország ezzel kapcsolatos helyzetéről is beszélt Pletser Tamás, az Erste olaj- és gázipari elemzője az InfoRádió Aréna című műsorában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2025.03.19. szerda, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Amikor legutóbb ilyen történt, nagyon sok pénzt lehetett bukni az Nvidiával

Amikor legutóbb ilyen történt, nagyon sok pénzt lehetett bukni az Nvidiával

Nem az amerikai részvényekről szól az idei év, legalábbis eddig. Az elmúlt két év nagy emelkedésének motorjai is szenvednek, nem kivétel ez alól az Nvidia sem. A vállalat befektetőit a keddi nagy mesterséges intelligenciával kapcsolatos bejelentések sem igazán tudták megnyugtatni, ráadásul a grafikonon megjelent egy olyan alakzat is, ami után nagy esések következtek a múltban. Legutóbb 2022-ben, és 2018-ban is gyorsan lehetett sok pénzt bukni, amikor kirajzolódott ez az alakzat a grafikonon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2025. március 19. 05:18
×
×
×
×