eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 7. vasárnap Apollónia

Megmérgezhették a híres írót

Szakértők szerint valószínűleg arzénmérgezés okozta Jane Austen (1775-1817) látásnak súlyos romlását, a brit írónő élete végén már szinte teljesen megvakult.

Az írónő British Libraryben őrzött három szemüvegének vizsgálata tárta fel, milyen súlyosan romlott látása. Austen korában a gyógyszerek készítéséhez nehézfémeket, köztük arzént használtak és a reumában szenvedő írónő szedhetett ilyen gyógyszereket - vélik a szakemberek, akik azt is feltételezik, hogy a mérgezés hozzájárulhatott korai, 41 éves korában, 1817. július 18-án bekövetkezett halálához is, amelynek oka régóta találgatások tárgya - olvasható a BBC honlapján.

A könyvtárosok a koruk ellenére jó állapotban lévő három szemüveg lencséjét mérték meg, hogy megállapítsák erősségüket. Austen első szemüvegének mindkét lencséje +1,75-ös, a második +4,75-ös és az utolsó +5,0-ös erősségű volt, ami azt jelenti, hogy halálakor az írónő már nagyon keveset látott, az olvasás, írás nehézkes volt számára.

"Fennáll a lehetősége annak, hogy véletlenül megmérgezték őt nehézfémmel, például arzénnel. Ma már tudjuk, hogy az arzénmérgezés szürke hályogot okoz" - mondta Sandra Tuppen, a British Library kurátora.

"Az arzént gyakran használták több betegség, köztük a reuma gyógyítására készült orvosságokhoz, ez utóbbiban szenvedett Austen" - tette hozzá.

Azt nem tudni, hogy a teknőspáncélból és üvegből készült szemüvegeket felírták-e Austennek vagy maga vásárolta.

A brit könyvtárosok szemészek véleményét kérik ki elméletük igazolására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Meglepő felmérés készült az elektromos autókról: az amerikaiak fele visszacserélné őket robbanómotorosra

Meglepő felmérés készült az elektromos autókról: az amerikaiak fele visszacserélné őket robbanómotorosra

Megjelent a McKinsey legfrissebb autóipari trendekre vonatkozó globális fogyasztói felmérése, amelyben több izgalmas megállapítás is található. Természetesen az anyag gerincét az elektromos autózás teszi ki, erre vonatkozik a legtöbb kérdés, és az látszik, hogy a fogyasztók egyre nagyobb hajlandóságot mutatnak az elektromos autók vásárlására, de többek között a töltéssel és a költségekkel kapcsolatos vélt vagy valós aggályok továbbra is komoly korlátot jelentenek. A felmérés ezen felül megállapítja azt is, hogy globálisan az EV-tulajok 29 százaléka akar visszaváltani belső égésű motoros autóra, míg az USA-ban ez az arány közelíti az 50 százalékot.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×