A chia mag, hivatalosan magyarul aztékzsályamag egy egynyári lágyszárú növény, az aztékzsálya magja. Nagy arányban tartalmaz rostot, fehérjét, omega-3 és omega-6 esszenciális zsírsavakat. Magas rost tartalma (18-30%) miatt fontos szerepet játszhat a napi ajánlott rostbevitel biztosításában - olvasható az NÉBIH közleményében.
Pozitív tulajdonságai mellett azonban lehetnek káros egészségügyi hatásai is.
Magas rosttartalma miatt túlzott fogyasztása emésztőrendszeri problémákat is okozhat, ezért napi 15 grammnál nem lehet többet fogyasztani.
Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) állásfoglalásaiban megemlíti, hogy nem zárható ki az aztékzsályamag esetleges allergizáló hatása sem, néhány esetben ugyanis keresztallergiás reakció lépett fel a szezámmagra, illetve a mustárra érzékenyeknél.
Az aztékzsályamag az Európai Unióban úgynevezett „új élelmiszernek” minősül és mint ilyennek a forgalmazását szigorú és speciális engedélyezési folyamat előzi meg. Ennek ellenére a chia mag forgalmazásának és üzleti célú felhasználásának is szigorú feltételei vannak. Ezek egyike, hogy a vásárlók számára az aztékzsályamag önmagában
kizárólag előrecsomagolt formában értékesíthető,
kimérve, azaz lédig termékként nem árusítható! Az aztékzsályamagot tartalmazó termék jelölésén fel kell tüntetni, hogy a napi bevitel legfeljebb 15 gramm lehet. A termékeken szerepelnie kell továbbá az „aztékzsályamag (Salvia hispanica)" feliratnak, illetve összetevőként is ezen a néven kell feltüntetni a felhasznált anyagok csökkenő mennyiségi sorrendjében.
Összetevőként jelenleg az aztékzsályamag csak a pékárukba, reggeli gabonapelyhekbe, valamint gyümölcs-, csonthéjas- és magkeverékekbe tehető, legfeljebb 10 százaléknyi mennyiségben, továbbá a magot törve vagy őrölve gyümölcslevekhez és gyümölcsital-keverékekhez legfeljebb 15 g/450 ml mennyiségben adható.
Nem árusítható tehát például chia puding, chia joghurt
- áll a NÉBIH közleményében.