eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba

Lencsi már lehet a gyermek, de Katta és Bolívia nem

Még mindig az Anna és a Hanna, valamint a Bence és a Máté a legnépszerűbb utónév. A Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének tudományos munkatársa szerint nagyon sok megkeresést kapnak hetente új keresztnevek bejegyzése miatt, de ezeket csak akkor fogadják el, ha megfelelnek a szigorú jogszabályoknak.

Havonta bővül az adható utónevek listája, a legfrissebb megtalálható a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének honlapján. A szervezethez hetente 10-15 új kérvény érkezik. Raátz Judit tudományos munkatárs ezt soknak tartja, azt figyelembe véve, hogy a születések száma csökken.

A megkeresések között gyakori, hogy a szülők egy becenévi alakot szeretnének a gyermeknek adni, meglévő nevet idegen helyesírással szeretnének leírni, és egy külföldi név alakváltozatát kívánják bejegyeztetni – fejtette ki.

Az elfogadásra szigorú szabályok vonatkoznak, például csak magyar helyesírással leírható nevek anyakönyveztethetők, lányoknak női, fiúknak férfi nevet lehet adni, emellett a Nyelvtudományi Intézet 14 alapelvet fogalmazott meg.

A közelmúltban jegyezték be a Lencsi nevet, valamint az Elkát, amely az Elke változata – mondta Raátz Judit. Ugyanakkor nem javasolták a Bolívia bejegyzését, mert uniszex név. Szintén nem fogadták el a Katta és az Ildiko neveket a rossz helyesírás miatt.

A legnépszerűbb utónévnek a lányoknál az Anna, a Hanna és a Jázmin számít, míg a fiúknál évek óta a Bence és a Máté a legnépszerűbb.

A szülők egyre gyakrabban választanának sorozatból, fantasyregényból vagy rajzfilmfigurák után nevet gyermekeiknek – tette hozzá a Nyelvtudományi Intézet tudományos munkatársa.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

Patika a kézipoggyászban – gyógyszerek, amelyek nélkül ne induljon el nyaralni

A gyógyszereket mindig gyerekektől elzárt helyre tegyük, és ezt tartsuk észben a nyaralás vagy az utazás alatt is, hiszen nagyon súlyos mérgezéseket is okozhatnak – figyelmeztetett az InfoRádióban az országos tisztifőgyógyszerész. El Koulali Zakariás arról is beszélt, hogy bizonyos készítmények hűtést igényelnek, illetve magas hőmérséklet hatására hamar tönkremehetnek, hatástalanná válhatnak.

Robert Fico méltatta Orbán Viktor moszkvai útját

A szlovák kormányfő azt mondta, ha egészséges lenne csatlakozott volna.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hogy lesz ebből újra ingatlanmánia? Gyenge számok jöttek a magyarok egykori kedvenceitől

Hogy lesz ebből újra ingatlanmánia? Gyenge számok jöttek a magyarok egykori kedvenceitől

Változást reméltek tőle, de átütő sikert egyelőre nem hozott az ingatlanalapok keresletében a kormány legújabb intézkedése. Nem segít a helyzeten, hogy az első félévben az ingatlanalapok nem tudtak meggyőző hozamokat felmutatni, csupán egy lakossági, forintos alap tudott 5% felett teljesíteni. A legnagyobb ingatlanalap továbbra is az Erste Ingatlan alapja több mint 750 milliárd forintos vagyonával, de gyakorlatilag a legnagyobb sorozatok kezében koncentrálódik a kategória teljes, 2000 milliárd feletti vagyona.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×