eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Veszélyesek is lehetnek a táplálék-kiegészítők

A multivitaminok, izomfejlesztő szerek és egyéb táplálék-kiegészítők eladása az Egyesült Államokban évi 23 milliárd dollár hasznot hoz a forgalmazóknak: a természetes eredetűnek mondott anyagok árusítása a leggyorsabban fejlődő üzlet.

Az American Journal of Medicine áttekintő közleménye szerint az amerikaiak csaknem egyötöde folyamatosan használ olyan táplálék-kiegészítőt, amelyet úgy adnak el, hogy az megelőzi a betegséget, növeli az egészséget.

A tanulmány írói, Bimal H. Ashar és Anastasia Rowland-Seymour megállapítják, hogy az emberek általában az gondolják, az ilyen készítmények biztonságosak.

Az utóbbi években azonban mind több adat került napvilágra, ami azt bizonyítja, hogy ez tévhit.

Az Egyesült Államok piacán jelenleg mintegy 20 ezer táplálék-kiegészítőnek minősített anyag található, de ebből az Élelmiszert és Gyógyszert Ellenőrző-Engedélyező Hivatal, az FDA dokumentációjában csak 46 tételnek vannak elfogadható biztonsági adatai.

A hiba nem a hivatalé. A törvénykezés világszerte ilyen: ezeknek az anyagoknak a forgalomba kerülése csak egyszerű bejelentést igényel, összetételüket nem vizsgálják olyan tüzetesen, mint a gyógyszerekét, senki nem tudja, hogy például a természetes eredetűnek mondott teakeverék milyen növényvédőszer-szennyezéseket tartalmaz.

Címlapról ajánljuk
Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Fenyegető prosztatarák, a tünetmentesség miatt muszáj szűrésre menni

Továbbra is későn fordulnak orvoshoz a férfiak Magyarországon, ezért országos férfiegészség-kampány és PSA-szűrést indul betegszervezetek és az urológusszakma összefogásával a prosztatarák ellen. Itthon naponta három férfi hal meg a betegségben, pedig a prosztatarák korai felismerés esetén jól gyógyítható.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
Jó hírt kaptak az adótartozástól szenvedő napelemes kivitelezők, aminek a lakossági nyertesek is örülhetnek!

Jó hírt kaptak az adótartozástól szenvedő napelemes kivitelezők, aminek a lakossági nyertesek is örülhetnek!

Az uniós napelemes pályázatot lebonyolító ÉMI Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint mostantól azok a regisztrált napelemes kivitelezők, akik eddig a NAV felé fennálló adótartozásuk miatt nem tudták lehívni az RRF 6.2.1-es pályázat összegét, új lehetőséget kaptak – osztotta meg tagjaival és minden érintett napelemes kivitelezővel a jó hírt a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség. A naperőművek terjedésével, és annak átfogó következményeivel részletesen foglalkozunk a Portfolio jövő csütörtöki, október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, amelyre még nem késő itt regisztrálni.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×