eur:
397.98
usd:
359.8
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Meglepő felfedezés: egészségesebben éltek az emberek középkorban, mint mi

Ha sikerült megúszniuk a pestist és a többi halálos betegséget, akkor a középkori emberek egészségesebb életet éltek, mint mi ma. Zsírban szegény, zöldségekben viszont gazdag étrendjük, amelyet gyenge sörrel öblítettek le, jobbat tett a szívnek, mint a mai, keményítőben gazdag, tartósítószerrel teli élelmiszerek.

Igaz ugyan, hogy több kalóriát vittek be a szervezetükbe, mint mi, ezt a többletet azonban a napi 12 órás fizikai munkával el is égették - hangsúlyozta Roger Henderson brit táplálkozási szakértő, aki szerint a középkori étrend talán még a sokat dicsért mediterrán diétánál is egészségesebb volt. Utóbbi elsősorban halból, gyümölcsből, teljes kiőrlésű gabonából, olívaolajból áll, és beletartozik a vörösbor fogyasztása is.

Ezt azonban a szegények közül sem mindenki engedhette meg magának, a középkori parasztok azonban minden nap fogyaszthattak két darab kenyeret, valamint 22-23 deka halat vagy húst, bőséges mennyiségű zöldséget (babot, fehérrépát és paszternákot), amelyet másfél liter sörrel öblítettek le.

S ami még fontosabb: nagyon kevés finomított cukrot tartalmazott az étrendjük - míg a miénkben túl sok van. "Ha az étrend mellett figyelembe vesszük azt is, mennyit dolgoztak, akkor megállapíthatjuk, hogy a középkor emberét sokkal kevésbé fenyegették a szívkoszorúér-betegségek és a cukorbaj, mint a ma élőket" - tette hozzá. Henderson doktor.

Középkori életmód:

Kalória bevitel: 3500 - 4000
Napi két darab kenyér
Másfél liter sör
Napi 12 órai fizikai munka.

Modern életmód:

Kalória bevitel: 2700
A zsírbevitel meghaladja az ajánlottat
Napi 20 percnél kevesebb testmozgás
Nagyobb veszély a szívbetegségek és cukorbaj kialakulására.

Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 04:50
×
×
×
×