eur:
397.97
usd:
359.75
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Csigatojásból készül az újfajta kaviár

Azok az ínyencek, akik valami különlegesre vágynak idén karácsonykor, új francia fogást kóstolhatnak meg: a csigakaviárt.

"Hogy mire hasonlít az íze? Mint amikor valaki átsétál az aljnövényzeten eső után: faíze van, enyhe gomba és tölgylevél beütéssel" - így fogalmazta meg a csigakaviár lényegét Sylvie Pierru csigatenyésztő.

Az asszony és férje, Domonique ötvenezer, Észak-Afrikából importált nagy szürke csigát tart a farmján. Mivel a csúszómászók hermafroditák, a hímek és a nőstények is raknak tojást, de csak nagyon keveset: alig száz darabot évente.

A házaspár három évig kísérletezett, mire képesen lettek biztosítani a folyamatos csigakaviár-termelést.

Először eltávolítják a csigatojást borító kálciumot, ennek ugyanis rossz az íze. "A kezelés előtt a tojások olyanok, mint a pingpong labda. Utána viszont éppen jó ropogósak lesznek" - számolt be a technológiáról Dominique Pierru.

A tojásokat tengervízben és rozmaringkivonatban tartósítják, majd 50 grammos adagokban forgalmazzák - egy adag ára eléri az 50 fontot (17881 forintot); ez körülbelül annyi, amennyibe a tenyésztett tokhal ikrája.

Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 2. 04:50
×
×
×
×