eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Elárverezik a gyilkos meteoritot

Árverésre bocsátják az egyetlen olyan meteoritot, amelyről biztosan tudjuk, hogy meggyilkolt egy élőlényt, amikor a Földbe csapódott.

A világ első meteorit-árverésén kerül kalapács alá a Valera meteorit, amely Földbe csapódásakor agyoncsapott egy tehenet. A Valera 35 éve, a venezuelai Trujillo közelében csapódott be.

A környéken élő parasztok hallották a becsapódás zaját, másnap pedig meg is találták a kődarabot egy elpusztult tehén mellett; az állat nyakát és hátát a beszámolóik szerint valósággal porrá zúzta a meteorit.

Megették az áldozatot

A tehén és a legelő gazdája egy Argimiro Gonzalez nevű orvos volt, akit különösebben nem rázott meg a világszenzáció; a tehenet megették, a meteoritot pedig ajtóütközőnek használták egészen addig, míg egy csillagász tudomást nem szerzett a történtekről, és oda nem utazott, hogy ellenőrizze a pletykákat.

A New York-i Bonham a Valerán kívül még 53 meteoritot árverez el vasárnap. A meteoritok iránt máris nagy az érdeklődés, hiszen az űrből érkezett kődarabokat olyan hírességek is gyűjtik, mint Steven Spielberg filmrendező és Yo-Yo Ma csellista.

A Valeráért 2500-3500 dollárt remélnek, míg azért a georgiai postaládáért, amelyet szintén valószínűleg egy meteorit horpasztott be 1984-ben, akár 60-80 ezer dollárt is kaphat a tulajdonosa.

A legértékesebb

A legértékesebb tétel azonban a híres Villamette meteorit egyik darabja, amelynek a leütési ára elérheti az 1,3 millió dollárt. A Villamette meteorit tulajdonjoga egyébként sokáig vitatott volt.

Egy indián törzs ugyanis magának követelte a 151 tonnás meteoritot, mert azt az ő földjükön találták 1902-ben, a Willamette-völgyben. A törzs 1999-ben beperelte az Amerikai Természettudományi Múzeumot, és visszakövetelte a sziklatömböt, ám a múzeum nem engedett; egy évvel később ellenkeresetet nyújtott be. A per végül megegyezéssel zárult; eszerint a meteorit maradt a múzeumban. Most 1,1-1,3 millió dollárt remélnek érte.

Elárverezik a 427 méter magas Brenham meteoritot is - ez a legnagyobb űrből érkezett kődarab, amelyet 2005-ben találtak egy kansasi gabonaföldön.

A kalapács alá kerülő meteoritokat megtekintheti, ha ide kattint!

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×