eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Újra fiatalnak lenni? Semmi pénzért!

Eddig azt hitték, az érzelmi és anyagi válság elsősorban a középkorúakat fenyegeti, de most kiderült, hogy ez nem több mítosznál: a huszonévesekre sokkal nagyobb stressz nehezedik, mint a szüleikre.

A mai középkorúak az 1950-60-es évek baby boomja idején születtek, s bár sokan vannak, sok előnyt is élveztek. Nagy-Britanniában például ők a haszonélvezői az ingatlanár-robbanásnak; aranyéveiket értékes otthonokban élhetik majd le, miközben a mai fiataloknak alig van esélyük a lakáshoz jutásra.

Nem csoda, hogy a felmérés során megkérdezett 2231 nő és férfi fele állítja: a középkorúak válsága olyan fogalom, amelyet ideje elfelejteni, hiszek ők például semmiféle aggodalmat nem éreznek, ha a jövőbe tekintenek.

A 18-24 éveseknek viszont mindössze a 8 százaléka vallotta azt, hogy nem fél a jövőtől. Hatvan százalékuk elsősorban attól fél, hogy soha nem jut lakáshoz - ami nem is csoda, hiszen az ingatlanárak 204 százalékkal nőttek Nagy-Britanniában az elmúlt egy évtized során.

Az egyetemisták-főiskolások átlagosan 15 ezer fontnyi (5,4 millió forintnyi) diákhitelt vesznek fel, ezért nyomasztóan hat rájuk az is, hogy jól kereső állást kell találniuk a végzés után, különben nem tudják a hitelt visszafizetni.

Pénz, pénz, pénz

A fiatalságukat tehát azzal töltik, hogy aggódnak a pénzért és megpróbálják megkeresni - így nem marad idejük a házasságra. A fiatal nőknek ezért csak harmada érzi úgy, hogy nyomás nehezedik rá a házasságot illetően, a többiek már fontosabbnak tartják a karriert, és úgy érzik, ráérnek a családalapítással.

Nem meglepő ezek után, hogy az idősebb generáció nem irigyli a fiatalokat - inkább sajnálja a gyermekeit és az unokáit - derült ki a Saga Egészségbiztosító által végzett felmérésből. Az idősebbek hetven százaléka szerint a mai idők sokkal stresszesebbek a fiatalok számára.

"Az ötvenesek boldogok, nyugodtak, és elégedettek az életükkel - ez nem úgy hangzik, mintha válságban éreznék magukat" - hangsúlyozta a társaság ügyvezető igazgatója, Andrew Goodsell.

Elisabeth és Tabitha

Az 58 éves Elizabeth Tew és 29 éves lánya, Tabitha példája igazolja a felmérést. Az asszony antik kandallókat árul, a lánya pedig az első gyermekét várja. "Élveztem életem minden szakaszát, de a mostani kétséget kizárólag a legjobb időszak a számomra: több időm van magamra és több pénzem arra, hogy élvezzem az életet" - hangsúlyozza az 58 éves Elizabeth.

Az asszony, aki London északi részén él, kimondottan sajnálja a lánya generációját. "Sokkal több nyomás nehezedik ma egy nőre, mint az én fiatalkoromban. Elvárják tőlük, hogy nagyszerű karriert fussanak be, úgy nézzenek ki, mint egy szupermodell, s közben jó anyák és feleségek is legyenek" - mondja.

A lánya egyetért vele. "Amikor anyámra nézek, mindig azt érzem, hogy az ő generációja jobban járt, mint mi. Több lehetőségünk van ugyan, és nagyobb a szabadságunk is, de meg is fizetjük ennek az árát."

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 07:00
×
×
×
×