eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Itt a legújabb extrém sport

Felejtse el a hagyományosnak számító adrenalinnövelő módszereket. A legújabb divat az űrugrás, amely a szó szoros értelmében, magasan felülmúlja a többi extrém sportot.

Hosszú percegik élhetik át a szabadesést azok, akik már nem elégednek meg egy szimpla ejtőernyős ugrással.

A tevékenységet ugyanis nem csak néhány ezer méterről, hanem több tíz kilométeres magasságból is végre lehet hajtani, csak mindezt úgy hívják, hogy űrugrás.

Követőinek az a legnagyobb problémája, hogy a hosszú percekig szabadesésben repülő helyzetben milyen ruházattal és felszerelésekkel óvhatják meg magukat, illetve az, hogy miként kecmereghetnek ki a dugóhúzó spiráljából.

Az ugrást az űr "széléről" hajtják végre a vállalkozók, akik ezzel megdöntik Joe Kittinger rekordját.

Az Egyesült Államok haderejének tagja még 1960-ban 31.090 méter magasságba emelkedett ballonjával, majd onnan ejtőernyős ugrást hajtott végre.

De még az ernyő kinyílása előtt szabadesés közben túllépte a hangsebességet. A férfi 700 mérföld/órás, azaz 1.126 kilométer/órás sebességgel zuhant.

A mostani próbálkozók azonban több mint 35 kilométeres magasságból vetnék le magukat, sőt, a céljuk, hogy elérjék a 91 ezer méteres magasságot.

Õk azonban nem egy légballonból ugranak ki, hanem egy úrhajóból. Eközben rövid időre ugyan, de átélik a súlytalanság állapotát, sőt, olyan perspektívából láthatják a Földet, amely valóban különleges látvány.

A tevékenység természetesen különös felszerelést igényel. Figyelemmel kell lenni arra, hogy ilyen magasságban eltérő nyomás nehezedik az emberre, és arra is, hogy a rendkívül gyors sebesség miatt nagyon felmelegedhet az ugró ruházata.

Az űrugrás egyik úttörője Jonathan Clark, a NASA egykori kutatója, ő már egy vállalkozást is létrehozott a tevékenységre.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 28. 07:00
×
×
×
×