eur:
396.71
usd:
354.34
bux:
74754.49
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Eladták a kulcsot, amely megmenthette volna a Titanicot

Kilencvenezer fontért (32 millió forintért) adtak el egy aprócska kulcsot egy nagy-britanniai árverésen. Egyes feltételezések szerint, ha ez a kulcs a Titanicon lett volna 1912. április 14-én, akkor az óceánjáró túlélhette volna első útját.

A kulcs azt a fadobozt nyitott, amelyben a távcsövet tartották. A kulcsot hivatalból David Blair másodtisztnek kellett őriznie, őt azonban indulás előtt néhány nappal áthelyezték. A férfi pedig a nagy sietségben elfelejtette átadni a doboz kulcsát az utódjának.

Távcső híján az árbockosárból figyelő ügyeletes nem vette észre időben a jéghegyet. Amikor az már szabad szemmel is látható lett, már késő volt.

A jéghegyet Fred Fleet vette észre. A férfi túlélte a katasztrófát, és az azt követő vizsgálat során beszélt is arról, hogy korábban észlelték volna a veszélyt, ha hozzáférnek a távcsőhöz.

A kulcsot Blair megőrizte emlékül, majd a lányának, Nancynek adta tovább. Tőle kapta meg a Brit és Nemzetközi Tengerészek Szövetsége az 1980-as években, és most árverezték el.

A férfit nagyon bántotta, hogy nem lehetett ott a Titanic első útján. "Ez egy fantasztikus hajó, nagyon sajnálom, hogy nem lehetek rajta" - írta a sógornőjének, még mielőtt a Titanic kifutott Southampton kikötőjéből.

A 46 ezer tonnás Titanic 1912. április 14-én, éjjel 11.45-kor ütközött a jéghegynek, és másnap hajnali 2.20-kor süllyedt el. A katasztrófában 1.552 ember vesztette életét.

Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×