A borszakértők gyakran igen különleges szavakkal jellemzik kedvenc italuk illatát: gyümölcsökéhez hasonlítják, de az is előfordul, hogy állatbőrhöz vagy lópokróchoz. Mindenesetre szókészletük szinte kifogyhatatlan.
Egy kutatás szerint azonban jellemzésük nem sokat ér mások számára. A világ illatait és szagait ugyanis a laikusok máshogyan élhetik meg, mivel más géneket hordozunk magunkban.
A kellemes illatok kiszűrése ugyanis sokkal inkább genetikai sajátosság, mint az érzéki élmény korrekt leírása.
A New York-i Rockefeller Egyetem kutatói 400 embert vizsgáltak meg, és azt kutatták, hogyan reagálnak 60 különböző illatra.
Kiderítették, hogy egyetlen gén eltérő változatainak megléte eltérően teszi képessé az egyént arra: felismeri-e egy illat legfontosabb összetevőjét.
A borkóstolók szerint ezért lehetséges az, hogy bár egy laikus nem érzi az ananászillatot a nedűben, a szakértő orrok azonnal felismerik azt.
Elhunyt Jelenits István