eur:
395.34
usd:
357.41
bux:
72340.83
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Mobiltelefon 3,5 millió dollárért

Gyémántberakásos mobil 3,5 millió dollárért, aranyozott zenélő svájci óra kétmillióért - csak néhány darab arról a kiállításról, amely a hétvégén várta a gazdagokat Sanghajban. Az érdeklődők zsúfolásig megtöltötték a kiállítócsarnokot, hogy lássák, milyen helyes mütyürkékre költhetik el a pénzüket.

"A kínai gazdagok még csak tanulgatják, mi a divat világszerte az ő köreikben. Mi segítünk, hogy elsajátítsák az új életstílust és megtanulják, hogyan kell élni" - magyarázta a kiállítás egyik szervezője.

A szegények és a gazdagok között egyre szélesedő szakadék könnyen szociális feszültséghez vezethet Kínában, ahol a politikai vezetők igyekeznek a luxuscikkekre kivetett extra vámokkal csökkenteni a jövedelmi különbségeket.

Kevés sikerrel - ahogyan ezt a kiállítás is bizonyítja. Kína ma az ékszerek, márkás ruhaneműk, drága autók és szépségápolási cikkek egyik legnagyobb felvevőpiaca.

Az országban, 2005-ben negyedmillió dollármilliárdos élt - ezzel Kína a hatodik volt a leggazdagabbak listáján a Boston Consulting Group számításai szerint.

A Goldman Sachs becslése szerint Kínában, 2004-ben hatmilliárd dollárt költöttek luxuscikkekre. Mind a két szám rohamos gyorsasággal emelkedik.

"A luxustermékek piaca Kínában évente 10-20 százalékkal bővül. 2015-re a második legnagyobb piac lesz az Egyesült Államok mögött" - vélekedett a kiállítást szervező David Csong.

Címlapról ajánljuk

HÖOK: felül kell vizsgálni a mostani kollégiumi rendszert

Szükség van Budapesten a korábban tervezett Diákvárosra - ezt az álláspontot képviseli továbbra is a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, amely a Felsőoktatási Kollégiumok Országos Szervezetével együtt folytat konzultációt a Kulturális és Innovációs Minisztériummal. A HÖOK egy-két hónapon belül fejezi be friss kutatását a kollégiumi férőhelyek számáról és minőségéről, de Budai Marcell szerint néhány következtetés már most borítékolható.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.13. péntek, 18:00
Rasovszky Kristóf
olimpiai bajnok nyíltvízi úszó
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×