eur:
396.97
usd:
359.37
bux:
0
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Vége a játéknak az óvodákban, iskolákban

A kínai gyerekek jelentős része lassan már csak otthon játszhat, mert sem az óvodákban, sem az iskolákban nincs erre lehetősége. A nagyvárosokban lassan sportpályák sem lesznek, mert egyre több helyet foglalnak el az urbanizációs vívmányok.

A 2.500 általános és középiskolás gyermek részvételével készült felmérésből kiderül: a csemeték 53 százalékának egyáltalán nincs lehetősége a játékra otthonán kívül.

49 százalékuk azt állította, sportolni sincs lehetősége, mert egyre kevesebb a sportpálya a városokban.

Az ok az urbanizáció

A társadalomtudományok akadémiájának egyik munkatársa, Wang Csiaobo szerint ennek oka az, hogy a gyors városiasodás miatt egyre fogynak az ilyen célra hasznosítható területek: ami még megmaradt, arra épületeket húznak fel.

A lakóövezetekben sem jobb a helyzet: itt az autók számának gyors növekedése miatt egyre több parkolót kell kialakítani.

Wang Csiaobo elmondta: sok szülő már az utcára sem engedi ki a gyerekeit, mert egyre rosszabbak a közlekedési körülmények és a közbiztonság.

A kutatásból kiderült az is, hogy a gyerekek egyre több időt töltenek tévénézéssel: míg 1996-ban naponta csupán 25, 1998-ban pedig 38 percet ültek a tévé előtt, addig manapság már körülbelül egy órát.

Egyre több tévé, kevesebb mozgás

"A szülők zsúfolt napirendjük miatt hagyják, hogy gyerekeik egyre többet bámulják a televíziót" - mondta a szakértő, aki azt javasolta a szülőknek, hogy legalább arra figyeljenek oda, hogy mikor és milyen műsorokat néznek csemetéik.

A kutató arra is figyelmeztetett: a kevés sport vagy szabadtéri játék kihat a gyerekek egészségére.

Egy korábbi, a kínai oktatási minisztérium által készített felmérés kimutatta, hogy míg a fiatalok egyre magasabbra nőnek, fizikai erejük egyre csökken, ezért a tárca sürgeti, hogy az iskolák fejlesszék sportlétesítményeiket.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Hatalmas szövetségesre leltek az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Hatalmas szövetségesre leltek az oroszok, évek óta nem látott tettet hajtott végre Moszkva – Ukrajnai háborús híreink szerdán

Kurt Campbell, az Egyesült Államok külügyminiszter-helyettese kedden azt mondta, Kína „nagyon jelentős” segítséget nyújt Oroszországnak hadigépezete megerősítéséhez, utóbbi pedig cserébe átadja a tengeralattjárókra és rakétákra vonatkozó, szigorúan őrzött katonai technológiáját – írja a Politico. 24 órán belül négy ukrán települést is elfoglalt az orosz hadsereg, köztük egy kisebb méretű várost. 2022 óta nem volt példa arra, hogy ilyen rövid idő alatt ennyi települést meghódítottak volna az orosz támadók Ukrajnában. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×