eur:
396.97
usd:
359.65
bux:
71742.77
2024. szeptember 11. szerda Teodóra

Kókuszolajat töltenek a halottaskocsiba

Megtalálták a környezetbarát választ a magas energiaárakra Bougainville lakói: az autókat és generátorokat benzin helyett kókuszolajjal hajtják. Az új energiahordozó iránt már Európából és Iránból is érdeklődnek.

A Pápua Új-Guineához tartozó szigeten már építik a mini finomítókat, amelyekben a kókuszolajat fogják előállítani, de a járműveket - a rendőrautótól a halottaskocsiig - és a generátorokat már állítják át az új üzemanyagra.

A Bougainville eddig a drága kőolajimporttól függött, és többször előfordult, hogy az olajhiány miatt le kellett állítani az üzemeket.

De ennek már vége; a kókuszolaj után már Európából és Iránból is érdeklődnek.

Isteni "benzinillat"


A kókuszolaj-üzemanyagot egyelőre csupán "házi" finomítókban gyártják - az egyiket egy ide települt német mérnök, Matthias Horn üzemelteti.

"Eleinte csak őrült németnek hívtak, mert nem tudták elképzelni, hogy mehet az autóm kókuszszörppel, amiben ők addig csak a halat sütötték" - mesélte a kezdetekről. Ráadásul a "benzingőznek" isteni az illata...

A kókuszolajat egyébként nem csupán üzemanyaggyártásra használják; készítenek belőle étolajat, kozmetikumokat és szappant is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×