eur:
397.07
usd:
360.15
bux:
71742.77
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Nem utazik a Holdra és nem látott UFO-t Simonyi

Könyvet ír a kalandjáról, de nem utazik el a Holdra, és nem látott UFO-t a világűrben Charles Simonyi. Az amerikai származású magyar űrturista 25 millió dollárt, tehát körülbelül 4,5 milliárd forintot fizetett azért, hogy két hetet tölthessen el a Nemzetközi Űrállomáson. Földet érése és a kötelező karantén után első útja Magyarországra vezetett.

Charles Simonyit fogadta Sólyom László, aki a Magyar Köztársasági Érdemrend Nagykeresztjével tüntette ki a milliárdost, aki egy űrben lepecsételt magyar zászlóval viszonozta az államfői kedvességet.

Az űrturista ezt követően a Magyar Vöröskereszt elnöke, Habsburg György vendége volt a szervezet székházában, ahol találkozott a "Vöröskereszt és az űr" című gyermekrajz-pályázat legjobbjaival, valamint az első magyar űrhajóssal, Farkas Bertalannal, aki a Nemzetközi Űrhajózási Szövetség jelvényét tűzte a civil kozmonauta zakójára.

Charles Simonyi délután tudósoknak, diákoknak és rádióamatőröknek tartott élménybeszámolót a Puskás Tivadar Távközlési Technikumban, de előtte a Vöröskereszt székházában válaszolt az újságíróknak, és hangsúlyozta, hogy soha nem felejtette el a szülőhazáját.

"Habár engem Charles Simonyinak hívnak, bizonyára tudják, hogy Magyarországon születtem mint ifjú Simonyi Károly; édesapám, a 2001-ben elhunyt, nagyon szeretett egyetemi tanár, és a fizika kultúrtörténete könyv szerzője, Simonyi Károly volt. 1966-ban, kiskorúként én egyedül elutaztam Dániába, és mint terveztem, nyugaton is maradtam. Végül is a nyolcvanas években kaptam meg az amerikai állampolgárságot, de soha nem feledkeztem meg arról, honnan származom. A szülőföldem emlékeit mélyen a szívemben őrzöm."Charles Simonyi a tudományt akarta népszerűsíteni utazásával. Elmesélte, hogy a honlapját eddig négymillióan látogatták meg, egyszer például a marosvásárhelyi Lacika, akinek a magyar akadémiai tagsággal is rendelkező dr. Simonyi a gyorsulás és a sebesség közötti fogalmi különbséget magyarázta el a világűrből.

"Utazásom célja a civil űrutazás előre mozdítása, a fedélzeti kutatás segítése és a tudomány népszerűsítése a gyerekek felé" - fogalmazott a Word és az Excel megalkotója.

Magát az űrutazást egyébként inkább érdekesnek, mintsem izgalmasnak találta az űrturista, aki elmondása szerint "odafent" is olyan napirend szerint élt, mint a Földön, azt leszámítva, hogy számára érthetetlen módon este kilenc órakor kellett felkelni és reggel hatkor térhetett nyugovóra.

Földön kívüli élményeit a következő hasonlattal érzékeltette: "annyiszor gyakoroltuk már a kilövést, hogy nem volt semmi váratlan. De a részletek sokkal érdekesebbek voltak, akárcsak egy sokszor látott, szeretett filmnél".

Ezekről a részletekről a honlapján ír majd, sőt egy könyv kiadását is tervezi, a kora miatt azonban nem gondolkodik újabb űrkalandon, például Holdra szálláson Charles Simonyi, aki mindvégig készségesen válaszolt a záporozó kérdésekre, még arra is, hogy látott-e UFO-t. Nem látott.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

A Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint Orbán Viktor kötcsei beszéde arról tanúskodik, hogy a kormányoldal új tónusra áll át a június 9-ei választások eredményére reagálva. Rajnai Gergely úgy látja, hogy a kormányfő megpróbál bűnbakot képezni Matolcsy György jegybankelnökből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.11. szerda, 18:00
Bartal Tamás
a Magyar Közút Nonprofit Zrt igazgatósági elnöke, az Építési és Közlekedési Minisztérium helyettes államtitkára
Bizonytalan mozgások a tőzsdéken

Bizonytalan mozgások a tőzsdéken

Az ázsiai tőzsdék ma nagyrészt emelkedtek a vártnál jobb kínai külkereskedelmi statisztikákat követően, míg Európában vegyesek voltak a mozgások, délután érkezett meg egy lefordulás az autóipari részvények mélyrepülésével együtt. Az USA-ban eközben folytatódik a visszapattanás a technológiai részvények vezetésével. Reggel megérkezett a magyar inflációs adat, ami jóval alacsonyabb lett a júliusban mért értéknél, és az elemzők által vártnál is kedvezőbben alakult. Fontos bejelentést tett emellett a Mol: az olajtársaság megállapodást kötött a folyamatos kőolajszállításról a Barátság kőolajvezetéken keresztül, ami a befektetők számára megkönnyebbülést jelent a szállítás kapcsán hónapok óta húzódó bizonytalanságok után - a bejelentés után emelkedik a Mol árfolyama.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 10. 07:58
×
×
×
×