eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Hosszú börtönbüntetést kaphat a részeg graffitis

Akár 75 év börtönbüntetést is kaphat Thaiföldön az a svájci férfi, aki a helyi törvények szerint felségsértést követett el, amikor festékkel mázolta össze az uralkodó képmásait.

Thaiföld a külföldiek számára általában a mosoly országa, a külföldit - vagy más néven farangot - kedvesen fogadják, a rendőr tiszteleg, az eltévedt utazót útba igazítják az utcán.

Egy dolog azonban a thai-ok számára szinte szent, és ez a királyi család, illetve maga a 60 éve uralkodó király személye. Nem csak a hagyomány tiltja, hogy bírálják, de a törvények is.

Az országba látogatók számára ez már az útikönyvek első néhány oldalán kiderül, de valószínűleg épp ezeket az oldalakat lapozta át a svájci Oliver Jufer, vagy éppen dacból cselekedett.

A már tíz éve az országban élő 57 éves férfit azután tartóztatták le, hogy decemberben festékszóróval fújta el Bhumbiol Aduljadey király több portréját.

A vádlott egy vidéki bíróságon tartott tárgyaláson elismerte tettét, ezzel együtt az öt cselekmény miatt akár 75 év börtönbüntetést is kaphat a szigorú felségsértési törvény értelmében.

A részeg graffitis valószínűleg nem szerzett jó pontokat azzal sem, hogy éppen a király születésnapján, december 5-én támadt kedve lefújni a portékat.

Az egyik észak-thaiföldi város bírósága előtt összegyűlt riporterek szerint a bíró el akarta őket távolítani és megjegyezte: nem akarja, hogy a thai nép tudjon az ügyről.

Maga a király ugyanakkor a közelmúltban arra utalt, hogy ha nem lehet őt bírálni, az azt sugallja, mintha nem is lenne ember. Az uralkodó hatalmas tiszteletnek örvend az országban, ugyanakkor a napi politikába nem szól bele.

A BBC szerint időről-időre előfordul, hogy külföldiek felségsértési ügyekbe keverednek. Eddig általában még a teljes büntetés letöltése előtt csendben hagyták távozni őket az országból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×