eur:
394.01
usd:
356.49
bux:
72496.5
2024. szeptember 4. szerda Rozália

A fitneszprogram, amely egy egész kisvárost lefogyasztott

A világon egyedülálló módon egy egész kisváros gyerekpopulációját sikerült lefogyasztania egy ausztrál egyetem speciális fitnesz programjának. Míg a kísérlet kezdetekor a Colac-ban élő gyerekek 27 százaléka volt túlsúlyos, addig ma átlagosan egy kilóval könnyebbek, és 3 centivel karcsúbbak, mint a korosztályuk számára meghatározott norma.

A Deakin Egyetem három évvel ezelőtt kezdte el projektjét a 10 ezres kisvárosban.

A Légy aktív, egyél egészségesen elnevezésű program keretében új iskola utáni tevékenységeket találtak ki a gyerekeknek, az iskolákban áttértek az egészséges étkeztetésre, a szülőket pedig arra kérték: ne vigyék autóval iskolába a gyerekeket, hanem inkább gyaloglásra vagy biciklizésre ösztönözzék őket.

A szülőknek arra is oda kellett figyelniük, hogy gyermekük mennyi időt tölt a televízió, illetve a számítógép előtt.

Az eredmény még a kutatókat is meglepte: a várt 10 százalékhoz képest 21 százalékkal csökkent a gyerekek által tévézéssel és számítógépezéssel eltöltött idő.

Három év alatt 70 százalékkal csökkent a gyerekek üdítőital-fogyasztása, és mintegy 70 százalékkal nőtt az iskola utáni sportfoglalkozásokon résztvevők száma.

A program nem csak a gyerekek, hanem az egész város életét átalakította.

Ma például több szülő sportol, mint korábban, és a gyorséttermek is áttértek a zsírról a napraforgó olaj használatára, jelentősen csökkentve a telített zsírok bevitelét.

A három év alatt összesen 400 ezer ausztrál dollárba, azaz mintegy 65 millió forintba kerülő kísérletet Victoria állam kormányzata finanszírozta.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.04. szerda, 18:00
Virág Barnabás
a Magyar Nemzeti Bank alelnöke
Itt az álomfizetés: nettó 2 millió forintot is lehet keresni, diploma sem kell hozzá

Itt az álomfizetés: nettó 2 millió forintot is lehet keresni, diploma sem kell hozzá

Az év eleji szakemberhiány friss felmérése szerint az átlagos várakozási idő egy szakemberre 52 nap volt, de egyes megyékben, mint például Jász-Nagykun-Szolnokban, akár 89 napot is kell várni. Ez a hosszú várakozási idő tovább nehezíti a projektek tervezését és kivitelezését. A hiány nagy, ahogy a kereslet is, így nem meglepő, hogy a fizetések ezekben a szakmákban akár havonta a nettó 1 milliót is megugorhatja, ugyanis átlagosan egy burkoló 8 és 12 ezer forintos órabérért vállal egy-egy projektet - írja a Pénzcentrum.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×