eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Csalánkiütés pusztán az eper gondolatától

A magyar lakosság 10-20 százaléka szenved különböző bélbetegségekben, de csak 1-3 százalékuk jut el pszichoterápiára, pedig ezek a megbetegedések gyakran lelki eredetűek - mondta az InfoRádiónak az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet osztályvezető főorvosa.

Tury Ferenc, a Magatartástudományi Intézet docense kiemelte, hogy az utóbbi időben a pszichoszomatikus eredetű testsúlyproblémák (anorexia, bulímia) egyre gyakoribbak.

Az elhízást a hormonológiai tényezők mellett lelki okok is segíthetik: sokan nagyobb gyász esetén ételbe fojtják bánatukat, de az állandó stressz is vezethet jelentős testsúly-növekedéshez.

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet osztályvezető főorvosa azt is megemlítette, hogy az eperallegiában szenvedők egy részénél a gyümölcs említése is okozhat csalánkiütést.

Tury Ferenc elmondta, hogy két igen elterjedt betegség, az irritábilis bélszindróma és a reflux mögött is állhatnak pszichés okok.

Ezeken terápiás kezeléssel hatékonyan lehetne segíteni, de a szakember szerint kevés beteg jut el pszichiáterhez.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Kapnának egy brexitkerülő kiskaput a fiatalok

Kapnának egy brexitkerülő kiskaput a fiatalok

A fiatalok utazási könnyítéséről szóló – és a brexit-korlátozásokat részben ellensúlyozó – különalkun dolgozik az EU és Nagy-Britannia. A téma Keir Starmer új brit kormányfő európai körútja kapcsán merült fel.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×