eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Itt a csodafogyókúra!

Hogyan lehet mozgás és fogyókúra nélkül lefogyni? A kérdésre a legújabb amerikai válasz egy üdítő, aminek hatására a szervezet több kalóriát éget el, mint amennyi magában az italban van, és így állítólag fogyaszt. A dietetikusok kételkednek és figyelmeztetnek, kérdés: lehet-e észérvekkel hatni a csodaszerről álmodó fogyni kívánókra?

Stephen Haley nem állítja magáról, hogy tudós lenne. A 48 éves floridai férfi azonban kitart amellett, hogy Celsius névre keresztelt energiaitalát, és ígéretét, miszerint az ital kalóriákat éget, klinikai vizsgálatok igazolják.

A tesztek során 20 egészséges felnőttnek adtak az italból, amelynek hatására metabolizmusuk 10 százalékkal felgyorsult. A feltaláló által bemutatott adatok szerint a gyorsabb metabolizmus következtében 70 extra kalóriát égetett el a tesztalanyok szervezete, amely jóval magasabb, mint az üdítőben lévő 5-10 kalória.

Fogyás testmozgás nélkül?


Becslések szerint tehát ha valaki naponta egy Celsius-t iszik sima üdítő helyett, elméletileg akár 7 és fél kilót is fogyhat egy év alatt anélkül, hogy többet mozogna, vagy diétázna. Stephen Haley szerint a média ezt a megállapítást értelmezte úgy, hogy "7,5 kilót fogyhat testmozgás nélkül".

"Mi nem állítjuk, hogy bárki is fogyni fog, csak azt, hogy kalóriát éget el a Celsius" - hangsúlyozza Stephen Haley.

A szakértők kételkednek

A táplálkozási szakemberek azonban kételkednek. Christine Gerbstadt, az Amerikai Dieteikusok Szövetségének szóvivője rámutat arra, hogy korábbi kutatások szerint a koffein - az ital egyik hatóanyaga - valóban felgyorsítja a metabolizmust, de a testzsír elégetését nem.

Susan Tebb, aki a brit Orvosi Kutatások Tanácsnál az elhízással kapcsolatos kutatások feje, azt hangsúlyozza: az ital, ha tényleg működik, akkor is legjobb esetben csak kiegészítő eleme lehet egy mozgással egybekötött diétának.

Az amerikai rádióadók azonban saját felmérésbe kezdtek: arra ösztönzik hallgatóikat, hogy telefonáljanak be, és mondják el, milyen hatása volt testsúlyukra a Celsius.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 31. 06:00
×
×
×
×