eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Biomargarin vagy csak művaj?

A konvencionális "művajak", azaz a margarinok és bioboltok biomargarinjai között óriási a különbség -mondja Frühwald Ferenc a Biokosár ökomagazin felelős szerkesztője. - A vajnál valójában a kiindulási anyagokban van csak eltérés - a biovaj biotejből készül hagyományos eljárással -, míg a margaringyártásnál lényeges különbségekről van szó.

A margarin ősét a 19. század sorozatos háborúinak köszönheti az emberiség. A vajellátás akadozása miatt III. Napóleon utasítást adott egyfajta vajhelyettesítő kikísérletezésére. A megoldás Hippolyte Mege-Muries nevéhez fűződik, aki marhafaggyúból, sovány tejből és felaprított tehéntőgyből kenhető zsiradékot állított elő. Azóta is folyik a vita, hogy egészséges-e a margarinfogyasztás vagy sem.

Elsősorban azt kell megvizsgálni, hogy miből készül. A. margaringyártás a kezdetekhez viszonyítva nagy fejlődésen ment át, ám a közhittel szemben a mai változatok közül sem mindegyik készül növényi zsírból, de a valódi margarinok zsiradékjainak legalább 97%-ban nővényi eredetűnek kell lenniük. A normál margarin 80% zsiradékból és 20 % vízből áll, a zsírszegény azaz "light" változat már 60% vizet tartalmaz, ami - őszintén szólva - óriási üzlet.

A hagyományos margarinokat először finomítják (magyarul vegytisztítják), majd nikkelkatalizátor segítségével keményítik, azaz a telítetlen zsírsavakat telitetté alakítják, eközben számtalan új kötés jön létre, amelyek egészségkárosító hatásáról hosszas vita folyik. A kritikák középpontjában az ún. transz-zsírsavak állnak, amelyek a szívinfarktus kockázatát jelentősen növelik. Az ipari margarinok előállításának utolsó fázisa az ún. rekombináció, amikor emulgálószerek segítségével kenhető állagúra alakítják. Sápadt színüket mesterségesen színezik, és tartósítószerekkel gondoskodnak hosszú eltarthatóságukról.

A biomargarinoknál sem a finomítás, sem a hidrogénezés nem megengedett. A felhasznált olajok és zsírok kizárólag biogazdálkodásból származhatnak, és a kíméletes feldolgozás során az értékes zsírsavakat meg kell őrizni. Az alkalmazott kókusz-, pálma- és pálmamagolajok szobahőmérsékleten szilárdak, ezért nem kell azokat hidrogénezni. Művitaminok, műaromák, mesterséges színezékek szóba sem jöhetnek. A biomargarinok egyedüli fűszere a tengeri só.

Címlapról ajánljuk
Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Az EU jövőjére is hatással lehetnek a vasárnapi németországi tartományi választások

Reggel nyolc órakor megnyíltak a szavazóhelyiségek és megkezdődtek a parlamenti választások két németországi tartományban, Szászországban és Türingiában. Noha az egykori NDK-hoz tartozott keletnémet tartományokban helyi választásokról van szó, általános vélekedés szerint azok kimenetele hosszabb távon átrajzolhatja nemcsak Németország, de Európa politikai térképét is. Ebből kiindulva meghatározó a hagyományos pártok, illetve a velük szembenálló radikális jobb-, illetve baloldali pártok szereplése.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×