eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

A rák egy újabb ellenszere

Létezik bioszalicil, noha az elnevezés ellentmondásosnak tűnik - mondja Frühwald Ferenc a Biokosár ökomagazin felelős szerkesztője - hiszen a szalicil, ahogyan mi nagymamáink lekvárjaiból ismerjük, egy szintetikusan előállított tartósítószer, míg a bio jelző a természetes eredetre utal.

A szalicilsav előfordul a természetben, minden növény termeli saját védekezőrendszerének megerősítésére azért, hogy kivédjen bizonyos növényi betegségeket. Ez a tevékenység a bio körülmények között termelt növényeknél azonban sokkal eredményesebb.


Tudományos kísérletek igazolták, hogy jelentős az eltérés az ökológia és a nem ökológiai módon termelt növények szalicilsavtatalma között, előzőek javára. Ennek valószinű magyarázata, hogy a természetes körülmények között élő növények rákényszerülnek saját védekezőképességük megerősítésére, míg azoknak, amelyeket vegyszerekkel védenek, nincs erre szükségük.


A szalicilsav az aszpirinnek - a szívbetegségek egyik hatékony gyógyszerének - fontos alkotórésze, s nemcsak gyulladáscsökkentő képességéről ismert, hanem preteventív hatásáról is.


A bioélelmiszerek természetes szalicilsavtartalma akár 6-7-szerese is lehet a hagyományosénak. Aki tehát ilyet, főként biozöldséget és -gyümölcsöt fogyaszt, számíthat rá, hogy a szervezete sokkal több természetes szalicilhez jut, s ennek köszönhetően elkerülheti a szív és érrendszeri betegséget, sőt bizonyos értelemben a rákot is.


Tudományos kísérletek szerint a növények magasabb szalicilsavtartalma a rák előfordulásának a kockázatát is csökkenti. Ezek ugyan kutatási eredmények, melyeket elég nehéz a hétköznapi gyakorlatra lefordítani, de hihetünk nekik.


Az ókori görögök például már sok ilyen tapasztalat birtokában voltak, és eredményesen használtak bizonyos növényeket gyulladáscsökkentésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. augusztus 31. 06:00
×
×
×
×