eur:
391.25
usd:
357.58
bux:
72400.55
2024. július 17. szerda Elek, Endre
Man in handcuffs
Nyitókép: FOTOKITA/Getty Images

Tébolyult ámokfutásba kezdett az autós, csúnya vége lett az üldözésnek

Letartóztatta a bíróság azt a jászsági férfit, aki autójával nem állt meg a rendőrök jelzéseire, az életüket veszélyeztetve menekülni kezdett, majd a járműből kiszállva rájuk támadt a hétvégén Pest vármegyében.

A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint a Pest Vármegyei Rendőr-főkapitányság járőrei szombaton akarták igazoltatni a mellettük elhaladó jármű vezetőjét, miután kiderült, hogy az autót ideiglenesen kivonták a forgalomból, nincs érvényes műszaki engedélye és kötelező biztosítása sem.

A rendőrök a szabálysértések miatt megkülönböztető fény- és hangjelzést alkalmaztak, de a jármű vezetője nem állt meg, hanem gyorsítani kezdett.

A férfi többször hirtelen fékezett, veszélyeztetve ezzel a mögötte haladó szolgálati gépkocsi utasainak életét, testi épségét, és más járműveket is erőteljes fékezésre és irányváltásra kényszerített.

A sofőr egy földútra, majd egy szántóföldre kanyarodott, ott megállt, kiszállt a járműből, és egy méteres fejszenyéllel elkezdte ütni a rendőrautót; betörte több ablakát, közben azt hangoztatta, hogy megöli a járőröket. A támadásban a rendőrök könnyebben megsérültek.

A férfi ezután visszaült az autójába, majd a felszólítások és a figyelmeztető lövés leadása ellenére elmenekült a főút irányába. Egy másik rendőri egység megkülönböztető jelzést és fénykürtöt alkalmazva követni kezdte.

További két járőr egy rendőrségi mikrobusszal megkülönböztető fényjelzést működtetve megállt az úton, hogy akadályozza a menekülő sofőrt. Egyikük a járműben maradt, a másik az úton karjelzéssel próbálta megállítani a gépkocsit.

Az elkövető erre körülbelül óránkénti kilencven kilométeres sebességre gyorsítva autójával szándékosan beleütközött a kisbuszba. A rendőröknek még a becsapódás előtt sikerült elugraniuk.

A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség az ügyben több hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérlete, továbbá közúti veszélyeztetés és rongálás bűntette miatt nyomoz. A gyanúsított nem tett vallomást.

Az ügyészség szerdán arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a bíróság kedden elrendelte a férfi letartóztatását egy hónapra, azonban a gyanúsított és védője fellebbezett a döntés ellen, ezért a végzés nem végleges.

Címlapról ajánljuk
Magányos támadók próbálják megváltoztatni a politikát

Szakértő a merényletekről
Magányos támadók próbálják megváltoztatni a politikát

Ázsiában 2022-ben Abe Sindzó japán miniszterelnököt érte halálos lövés, Európában május 15-én Robert Ficóra lőtt rá egy merénylő, Amerikában pár napja Donald Trump elnökjelöltet sebesítette meg egy lövedék. A politikai indíttatású támadások okairól az InfoRádió Kemény Jánost, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont John Lukacs Intézetének tudományos munkatársát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.17. szerda, 18:00
Navracsics Tibor
közigazgatási és területfejlesztési miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×