eur:
390.78
usd:
358.98
bux:
72940.89
2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella
kikapcsolás számítógép kikapcsolódás laptop munka pihenés feltöltődés szabadság nyaralás
Nyitókép: Pixabay

Hackerként járt-kelt egyeteme informatikai rendszerében, sőt!

Letartóztattak egy hackert, aki saját felsőoktatási intézménye hallgatótársainak és oktatóinak adataival visszaélve próbált pénzhez jutni - közölte a Fővárosi Főügyészség.

Mint írták, a Budapesti IX. Kerületi Ügyészség indítványa alapján letartóztatásba került egy fiatal férfi, aki adathalász üzenetekkel fért hozzá hallgatótársai és oktatók felsőoktatási elektronikus fiókjaihoz.

A hallgató

létrehozott egy megtévesztő email címet, amelyből a tanulmányi rendszerre mint feladóra lehetett következtetni, majd 2023 őszén leveleket küldött ki arról.

A levélben egy linken keresztül egy, a tanulmányi rendszer bejelentkezési felületéhez megtévesztésig hasonlító adathalász weboldalra jutottak a címzettek, ahol - mivel azt hitték ez szabályos belépés - megadták a bejelentkezéshez szükséges kódot és a hozzá tartozó jelszót - ismertette a főügyészség.

A gyanúsított az így megszerzett bejelentkezési adatokkal 2024 februárjában több tucat hallgató fiókjába lépett be és

az ösztöndíj-kifizetésekhez megadott bankszámlaszámot a saját nevére vezetett bankszámlákra módosította.

Az ösztöndíj-átutalások megkezdődtek, de az összesen 2 millió forint feletti összegnek csak kisebb része, 64 ezer forint jutott el a gyanúsítotthoz banki azonosítási nehézség miatt.

A közlemény szerint a férfi ezután két oktató fiókjába is belépett, majd módosította a saját és egy hallgatótársa érdemjegyeit, valamint vizsgakiírásokat hajtott végre, és törölte azokat.

A gyanúsított egy másik felsőoktatási intézményben hasonló módszerekkel további, 2 millió forint összegű ösztöndíjat próbált megszerezni, de végül csak mintegy 300 ezer forintot zsákmányolt.

A fővárosi rendőrök az őrizetbe vett hackert információs rendszer felhasználásával elkövetett csalással és más bűncselekményekkel gyanúsították meg - tudatta a főügyészség.

A nyomozási bíró egy hónapra elrendelte a letartóztatást, majd később meg is hosszabbította a bizonyítás befolyásolásának reális veszélyére tekintettel. A hosszabbításról rendelkező végzés egyelőre nem végleges - olvasható a közleményben.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.22. hétfő, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. július 20. 13:09
×
×
×
×