eur:
390.9
usd:
360.09
bux:
73174.1
2024. július 28. vasárnap Szabolcs
Nyitókép: Pixabay

Nagy eredmény a Végjáték műveletben és egy világszintű botnet lekapcsolásában

A hatalmas botnetet üzemeltető banda vezetőjétől egy Ferrarit is elkoboztak.

Lekapcsoltak egy világszerte aktív, számítógépes kártevőkkel dolgozó hálózatot, mely összesen 5,9 milliárd dollár (körülbelül 2118 milliárd forint) összeget lopott el, de más bűncselekmények is kapcsolhatók hozzá. Az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) közlése szerint az FBI-jal és más nemzetközi ügynökségekkel együttműködve számolták fel a világ talán legnagyobb botnetjét - írja a HVG.

Junhe Wangot a BBC szerint azzal vádolják, hogy ő hozta létre és üzemeltette a botnetet, ami lényegében egy fertőzött számítástechnikai eszközökből (bármi érintett lehet egy számítógéptől az okostelefonokon át akár egy közönséges tévéokosító is) álló hálózat. A hackerek a feltört és általuk észrevétlenül irányítható eszközöket hálózatként használják fel a támadásokra, például weboldalakat megbénítva (DDoS-támadás).

Wangot letartóztatták, egy Ferrarit, és 21 ingatlant is lefoglaltak tőle a hatóságok. A férfi a botnet használatával a vád szerint közel 200 országban több mint 19 millió eszközt hackelt meg. A hatóságok több mint 2000 webhely felett vették át az irányítást, és több országban állítottak le szervereket.

Ezzel párhuzamosan az Europol négy letartóztatást hajtott végre, míg nyolc ember egyelőre szökésben van – ír róla szintén a BBC. Ők Európa legkeresettebb bűnözőinek listájára kerülnek. A hatóságok több mint 2000 webhely felett vették át az irányítást, és több országban állítottak le szervereket. Az Operation Endgame-nek nevezett művelet ezzel nem ért véget, további rajtaütéseket terveznek az európai bűnüldöző szervek.

Címlapról ajánljuk
Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt
összefoglaló a magyarokról

Muhari Eszter bronzérmes, Major Veronika megnyerte az alapversenyt

A párizsi olimpia első versenynapján megszületett a magyar küldöttség első érme, Muhari Eszter harmadik lett párbajtőr női egyéniben. A nap másik bravúrja a sportlövő Major Veronikáé, aki a legjobb eredményt érte el a női légpisztolyosok alapversenyében. Megkezdődtek az úszóversenyek, nyolcadik helyezett lett a 4x100-as férfi gyorsváltó. Nem sikerült a nap a férfi kardvívóknak, s vereséget szenvedett mindkét magyar csapat, a férfi kézilabda- és a női vízilabda-csapat is.

Orbán Viktor Tusnádfürdőn: 500 éve nem látott változás jön, világrendszerváltás lesz

A miniszterelnök-pártelnök a 33. Bálványosi Szabadegyetemen tartott előadást. Kifejtette, miért csak kívülről lehet békét kikényszeríteni Ukrajnában, miért folytat szemforgató és álságos politikát Lengyelország, miért elkerülhetetlen, hogy Ázsia legyen a világhatalom új központja. Orbán Viktor elmondta: elkészült egy 2030-nál hosszabb időtávra érő magyar nagystratégia.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

A kínai külügyminiszterrel egyeztetett Blinken

Antony Blinken amerikai külügyminiszter szombaton találkozott kínai kollégájával, Vang Jivel, hogy megvitassák Washington aggodalmait Peking Tajvannal szembeni fellépése és Oroszország ukrajnai háborújának támogatása miatt. A találkozóra egy laoszi regionális csúcstalálkozó alkalmával került sor, amely már a hatodik ilyen megbeszélésük volt 2023 júniusa óta.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×