eur:
393.13
usd:
363.67
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
A Suzuki a magyar népautó
Nyitókép: Pixabay

Károsanyag-kibocsátási számok - Nyomoznak a Magyar Suzukinál is

A világ negyedik legnagyobb autógyártója, a Stellantis csoport esetében felmerült, hogy trükközhetett a károsanyag-kibocsátást mérő szoftverekkel.

A világ negyedik legnagyobb autógyártója, a Stellantis csoport esetében felmerült, hogy trükközhetett a károsanyag-kibocsátást mérő szoftverekkel, és valós használat közben sokkal magasabb a dízeljárművek káros anyag-kibocsátása, mint amit a teszteredmények mutattak. Magyarország is érintett lehet, a frankfurti ügyészség a Magyar Suzukinál is nyomoz - írja csütörtöki számában a Világgazdaság.

A Magyar Suzuki Zrt. a lapnak megerősítette, hogy az általuk korábban gyártott

dízeljárművekkel kapcsolatban vizsgálat folyik.

"Vállalatunk jelenleg tájékozódik az ügyben, és mindenben együtt működik az illetékes külföldi és magyar hatóságokkal. Szeretnénk hangsúlyozni, hogy a Magyar Suzuki minden esetben betartja az aktuális jogszabályokat, és azoknak megfelelően működik. Folyamatban lévő ügyben további információkat nem áll módunkban megosztani" - közölte a társaság a lap megkeresésére.

A lap a Reutersre hivakozva azt is írja, hogy az Eurojust (az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége) összehangolt fellépésének részeként a németországi, az olaszországi és a magyarországi ügyészek is vizsgálatot folytatnak az ügyben. Az Eurojust szerint a razziákra egy, a japán gyártó autóinak motorjaiban használt eszköz miatt volt szükség. Ezeket az eszközöket állítólag olasz gyártmányú dízelmotorokban használták, hogy a járművek nitrogén-oxid kibocsátása megfeleljen az uniós előírásoknak, majd ezeket a motorokat a magyarországi gyártó üzemben szerelték be.

A hollandiai közúti hatóság már 2020 januárjában megállapította, hogy többek között a Suzuki is megsértette az Európai Unió károsanyag-kibocsátásra vonatkozó szabályait,

a Vitara dízelmodell a teszteléshez képest sokkal több káros anyagot, nitrogén-oxidot bocsátott ki.

Eddig a Volkswagen 2015-ben kirobbant dízelbotránya volt a legjelentősebb ilyen eset, világ szerte 11 millió jármű volt érintett, és több mint 40 milliárd dollárjába került a német autó gyártónak - olvasható a lapban.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×