eur:
394.97
usd:
368.65
bux:
72094.79
2024. június 30. vasárnap Pál
hacker  phishing scam during coronavirus pandemic cyber security concept
Nyitókép: thomaguery/Getty Images

Kémhálózatokat leplezett le a Facebook anyacége

A Facebook anyacége olyan indiai és izraeli bérkém-hálózatokat fedezett fel állítása szerint, amelyek újságírók, disszidensek és politikusok után kémkedtek hamis profilok és hekkerek segítségével.

Összesen hét hálózat Facebook- és Instagram-profiljait törölte a Meta, köztük a Black Cube-ét, amelyet állítólag Harvey Weinstein is felbérelt arra, hogy színésznők és újságírók megfigyelését végezze el. A Meta szerint nagyságrendileg 50 ezer embert érintett a szervezetek kémtevékenysége, mindannyiukat értesítették érintettségükről.

A Meta a Torontói Egyetemmel közösen végezte a felfedezéseket hozó munkát a privát kémüzletágban, amely egyre virágzóbb, ám a Biden-adminisztráció szeretné letörni lendületét – írja a CNN.

A magánkémek nem válogatnak

A Citizen Lab, a Torontói Egyetem digitális jogokkal foglalkozó kutatóközpontja a vizsgálódások során Ayman Nour volt egyiptomi elnökjelölt, Abdel Fattah el-Sisi egyiptomi elnök kritikusának telefonján invazív kémprogramot fedezett fel, amelyet állítólag az egyik megfigyelő cég, a Cytrox készített.

"Bár ezek a kiberzsoldosok gyakran azt állítják, hogy szolgáltatásaik csak bűnözőket és terroristákat céloznak meg, hónapokig tartó vizsgálatunk arra a következtetésre jutott, hogy válogatás nélkül dolgoznak és a tekintélyelvű berendezkedés szerint működő országok vezetőinek kritikusait is célozzák az emberjogi szervezetek aktivistái mellett" – nyilatkozott a Meta egy kutatója.

Tevékenységük széles körű

A vizsgált hét megfigyelőcég és -szervezet számos szolgáltatást kínál a mobiltelefonokhoz való hozzáférésre szolgáló, könnyen használható hackereszközöktől kezdve a közösségimédia-fiókokhoz való hozzáférésen át a célpontok megfigyeléséig.

A Black Cube szolgáltatásai közé tartozott, hogy filmgyártóknak, végzős diákoknak és civil szervezetek munkatársainak adta ki tagjait, hogy világszerte megfigyelhessen célpontokat.

Egy másik izraeli cég, a Bluehawk CI közösségimédia-fiókjait használta arra, hogy a Fox News és más hírcsatornák újságíróinak adják ki magukat, így próbálták becsapni a célpontjaikat azzal, hogy egy tévécsatornának adnak interjút.

A Black Cube, a Bluehawk és a Cytrox mellett az izraeli Cobwebs Technologies és Cognyte cégekhez, az indiai BellTroX céghez, valamint egy, a Meta által nem azonosított kínai szervezethez kapcsolódó fiókokat tiltott le a Meta. Az érintett cégek közül a BellTroXot nem tudta a CNN kommentárért elérni, a Cobwebs azt állítja, nem tudnak semmit a vizsgálatról, de törvényesen működnek. A többi cég nem válaszolt a megkeresésekre.

Címlapról ajánljuk
24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

24 milliárdos programot indított a főváros – élhetőbb utcák épülhetnek

Az Egészséges utcák program célja a fővárosiak életminőségének javítása, a gyalogos és a kerékpáros közlekedés fejlesztése, a gépjárműforgalom csillapítása, valamint az akadálymentesítés. Balogh Samu, a főpolgármester kabinetfőnöke az InfoRádióban elmondta: szeptemberben derül ki, hogy mely kerületek kaphatnak támogatást. Pokorni Zoltán hegyvidéki polgármester szerint a kezdeményezésnek köszönhetően akár meghétszereződhet a zöldfelületek aránya a XII. kerületben.

"A határ a csillagos ég" - jelentette ki Orbán Viktor Bécsben

Új szövetség jött létre Európában három párt részvételével. Ez hazafias erőkből formálódik, és alapítói vezető szerepet játszanak országaikban. Más pártokat is várunk, hogy közösen, egyesült erővel biztosítsuk Európa jövőjét - mondta Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárt elnöke Bécsben, miután Orbán Viktor miniszterelnökkel, a Fidesz elnökével, és Andrej Babissal, a cseh ANO vezetőjével találkozott.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.01. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×