eur:
394.18
usd:
361.11
bux:
72028.77
2024. augusztus 10. szombat Lőrinc
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Élettársa kezébe nyomta a fegyvert és rápancsolt: húzza meg a ravaszt

A Budai Központi Kerületi Bíróság egy hónapra, szeptember 16-ig elrendelte egy férfinak a letartóztatását, akit emberölés kísérletével gyanúsítanak.

A megalapozott gyanú szerint a terhelt 2021. augusztus 14-én szóváltásba keveredett a mozgásában korlátozott, kerekesszékben élő élettársával egy budapesti erdős területen, ahol egy sátorban laktak együtt életvitelszerűen.

A vita során a férfi elővette az átalakított gázriasztó fegyverét, a sértett kezébe nyomta, majd arra a saját kezével rászorítva a nő fejéhez tartotta azt. A gyanúsított felszólította a sértettet, hogy

húzza meg a ravaszt, mert ha nem, akkor ő teszi meg, de „abba belehal”.

Ezt követően a fegyver a sértett kezében elsült. A sérülés következtében a nő életveszélyes állapotba került, a mentőket a gyanúsított értesítette.

A terhelt cselekménye emberölés bűntett kísérletének megállapítására lehet alkalmas, amely bizonyítottság esetén öttől tizenöt évig tartó szabadságvesztéssel büntethető. Az ügyészség a szökés, elrejtőzés, a bizonyítás megnehezítésének és a bűnismétlésnek a veszélye miatt indítványozta a gyanúsított letartóztatásának elrendelését – olvasható a Fővárosi Törvényszék közleményében.

A terhelt jövedelemmel nem rendelkezik, hajléktalan életmódot folytat, megélhetését a sértett jövedelméből biztosítja. Bizonytalan egzisztenciális és lakhatási körülményei miatt a bíróság szerint alappal lehet tartani attól, hogy kényszerintézkedés hiányában a hatóságok számára az eljárás során elérhetetlenné válna.

A nyomozás folyamatban van, a tényállás teljes körű felderítéséhez további nyomozati cselekmények elvégzése szükséges. A sértett a terhelt élettársa, így megalapozottan feltételezhető, hogy szabadlábon hagyása esetén a bizonyítást a sértett megfélemlítésével, befolyásolásával veszélyeztetné, meghiúsítaná.

A gyanúsított büntetett előéletű, garázdaság miatt jelenleg is büntetőeljárás van folyamatban vele szemben, továbbá a tanúvallomások alapján arra is lehet következtetni, hogy

élettársát már korábban is bántalmazta,

így kényszerintézkedés nélkül okkal lehet tartani attól, hogy hasonló jellegű cselekményt követne el a sértettel szemben.

A bűncselekmény jellegére, a nyomozás állására és érdekeire, a terhelt személyi körülményeire, valamint a sértettel való viszonyára figyelemmel a bíróság úgy határozott, hogy a gyanúsított esetében a kényszerintézkedéssel elérni kívánt célok kizárólag letartóztatással biztosíthatók – sorolta közleményében a törvényszék.

Címlapról ajánljuk

Nyilatkozatok a vesztes pólóelődöntő után: "arra vártunk, hogy elbizonytalanodnak"

Nem sikerült az olimpiai döntőbe jutás a magyar férfi vízilabda-válogatottnak a párizsi olimpián. A Horvátország elleni összecsapást követően a vesztes csata magyar főszereplői azért értékelték a történteket, elmondták, miért nem sikerült győzni. Varga Zsolt szövetségi kapitánynak fáj, hogy elúszott egy ekkora lehetőség, pedig "működött a stratégia".
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.12. hétfő, 18:00
N. Rózsa Erzsébet
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára, a Világgazdasági Intézet munkatársa
Majdnem ledolgozták heti veszteségüket a tőzsdék

Majdnem ledolgozták heti veszteségüket a tőzsdék

Jó hangulatban kezdődött a kereskedés az európai tőzsdéken pénteken, a délelőtt folyamán pluszban tartózkodtak az irányadó indexek, miután a csütörtöki munkaerőpiaci adatok némileg megnyugtatták az amerikai gazdaság állapota miatt aggódó befektetőket. Az amerikai részvénypiacok csökkenéssel nyitottak, majd pluszba fordultak, de nagy mozgások nincsenek, fontos makroadatok híján nem érkezett iránymutatás. Itthon a Mol és az OTP részvényein volt ma a befektetők szeme, a két vállalat ugyanis hajnalban tette közzé negyedéves gyorsjelentését.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×