eur:
393.03
usd:
363.39
bux:
72131.19
2024. július 5. péntek Emese, Sarolta
Szolgálati terepjárók a Készenléti Rendőrség pécsi határvadász bevetési osztálya elhelyezését szolgáló új épületegyüttes átadója napján Pécsen 2018. október 3-án.
Nyitókép: MTI/Lendvai Péter

Fontos ponthoz értek a magyar rendőrség fejvadászai

A különleges egység húszéves fennállása alatt félezer kiemelten keresett bűnözőt ért utol. Volt, aki után két és fél évig nyomoztak, hoztak haza bűnözőt Thaiföldről és Mexikóból is.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) szervezetén belül 1999-ben hozták létre a legkeresettebb bűnözők elfogására a Célkörözési Alosztályt. Az egység nyomozói minden jogszerű rendőri eszközt és módszert bevetnek, hogy felkutassák és megtalálják a kiemelt bűncselekményt elkövető, de szökésben lévő, elfogatóparanccsal körözött személyeket.

Feltérképezik az érintett baráti és családi körét, szokásait, életvitelét, hobbiját, illetve minden olyan nyomnak utánajárnak, amely fogódzkodót adhat a szökésben lévő ember felkutatáshoz.

Néhány esetben mindössze pár óráig tartott, hogy bilincs kerüljön a keresett bűnöző csuklójára, de volt olyan ügy, amelynél két és fél év aktív, széles körű nyomozás után sikerült a Franciaországban hamis néven bujkáló, emberölés miatt körözött személyt megtalálni. Az ügyek jelentős részénél felmerült a külföldi érintettség is. A nemzetközi információcsere Európán belül a 2010-ben létrejött Célkörözési Egységek Európai Hálózatán (ENFAST) keresztül történik.

Gyakori tapasztalat, hogy a legsúlyosabb bűncselekmények elkövetői Európán kívül próbálnak elrejtőzni és menedéket lelni, de a nyomozóknak a több ezer kilométeres távolság sem jelent leküzdhetetlen akadályt: az elmúlt időszakban egyebek mellett

Thaiföldről és Mexikóból is hoztak már haza körözött bűnözőket.

A 20 éve működő célkörözési egység novemberben, Somogy megyében hajtotta végre az 500. elfogást. Egy német állampolgár csuklóján kattant a bilincs, közveszélyokozással és testi sértés kísérletével gyanúsítják, mivel a rendelkezésre álló adatok szerint Németországban Molotov-koktélt dobott ellenlábasa ingatlanára - írja a Police.hu.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×