eur:
392.73
usd:
362.99
bux:
72132.83
2024. július 8. hétfő Ellák
Elengedték a tömegbaleset okozásával meggyanúsított sofőrt

Elengedték a tömegbaleset okozásával meggyanúsított sofőrt

Óvadék ellenében szabadlábon védekezik a BAH- csomópontnál szeptemberben történt tömegbaleset okozásával meggyanúsított moldáv sofőr.

A gyanúsított kifizette a 4 millió forintos óvadékot, és azóta is szabadlábon védekezik – tudta meg a 24.hu a Fővárosi Törvényszéktől.

A főváros XI. kerületében, a BAH-csomóponti felüljárón szeptember elején ütközött össze egy kisbusz és egy személyautó. A balesetben egy ember meghalt, többen megsérültek.

A Fővárosi Főügyészség szeptember 8-án azt közölte: a sofőr előzetes letartóztatását indítványozzák. Ezt azzal indokolták, hogy a moldovai állampolgárságú gyanúsított Magyarország területén sem lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel, sem Magyarországhoz kapcsolódó bármilyen kötelékkel nem rendelkezik. A valódi, illetve tényleges tartózkodási helye jelenleg nem állapítható meg, ami a baleset igen súlyos következményeire is figyelemmel megalapozza annak veszélyét, hogy szabadlábon hagyása esetén elrejtőzne a nyomozó hatóság elől vagy elhagyná az országot - fogalmaztak.

A törvényszék közleményében azt írta: a nyomozó hatóság halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt folytat nyomozást E. S. moldovai állampolgárral szemben. A balesetnek - mint kiemelték - nemcsak halálos sérültje van, hanem további nyolc ember súlyosan megsérült, volt, aki gerinctörést szenvedett.

A megalapozott gyanút a moldovai sofőr beismerő vallomásán túl a többi között a lefoglalt kamerafelvétel, a helyszíni szemléről készült jegyzőkönyv és a tanúvallomások támasztják alá - írta a törvényszék, hozzátéve: a bűncselekmény jelentős tárgyi súlyú, büntetési tétele egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.

A bíróság megállapította, hogy a gyanúsított büntetlen előéletű, de külföldi állampolgár, akinek Magyarország területén sem lakóhelye, sem tartózkodási helye nincs. A végzés szerint fennáll a szökés és elrejtőzés veszélye, azonban önmagában a tény, hogy a terhelt külföldi állampolgár, még nem indokolta a legsúlyosabb kényszerintézkedés alkalmazását. Ugyanis - mint írták - E. S. családi körülményei rendezettek, családja Olaszországban él, és gyermeke ott tanul.

Ennek nyomán a Budai Központi Kerületi Bíróság elfogadta a védő óvadék megállapítására vonatkozó indítványát, az óvadékot a bíróság négymillió forintban állapította meg.

A közleményben kitértek arra is, hogy a törvény nem határozza meg az óvadék minimumát, illetve maximumát. Azt a terhelt személyi körülményei és vagyoni helyzete alapján állapítják meg, hogy az elég visszatartó erőt jelentsen, de ne lehetetlenítse el az érintett pénzügyi helyzetét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Elmaradt a szélsőjobboldali áttörés, de igazán kaotikus forgatókönyv valósult meg – Mi lesz most Franciaországban?

Meglepetésszerű eredmény született a magas részvétellel lezajlott francia nemzetgyűlési választások második fordulójában. Bár szinte minden felmérés a Marine Le Pen-féle Nemzeti Tömörülés győzelmét jósolta, az exit pollok szerint a baloldali pártok összefogása, az Új Népfront szerezte meg a legtöbb mandátumot, második helyre pedig az Emmanuel Macron elnök mögötti centrista Együtt formáció futott be. Úgy néz ki, a „republikánus front”, vagyis a baloldali és centrista jelöltek egymás javára történő visszalépése működött, és ezzel sokadszorra sikerült megakadályozni a szélsőjobboldal győzelmét. Az exit pollok alapján becsülhető erőviszonyok ugyanakkor azt mutatják, az abszolút többség senkinek nem lesz meg, ami bizonytalan helyzetet idézhet elő Franciaországban.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×