eur:
392.89
usd:
363.41
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Rendőröket gyilkoltak meg egy lövöldözésben

Legalább három rendőrt és egy civilt gyilkoltak meg felfegyverzett támadók hétfőn a kazahsztáni Almatiban - közölték a helyi hatóságok.

A tettesek, akikről egyelőre nem tudni pontosan, hogy hányan voltak, megtámadták a nagyváros egyik kerületének belügyi részlegét, három rendőrt agyonlőttek, és fegyvert zsákmányoltak.

Az Interfax orosz hírügynökség azt írta, hogy iszlám vallási szélsőségesek lehetnek az elkövetők.

A kazah belügyminisztérium szűkszavú tájékoztatása szerint a biztonsági erők terroristaellenes műveletet indítottak. Egy támadót elfogtak, egy másik szökésben van. Ez utóbbi lelőtt egy civilt, akinek autójával elmenekült. Az elfogott támadót - egy büntetett előéletű 27 éves férfit - a hatóságok egy, az elmúlt napokban elkövetett gyilkosság miatt körözték.

A városban a legmagasabb szintű terrorellenes készültséget rendelték el.

A közösségi médiában szemtanúk azt írták, hogy Almatiban több épületet, köztük a belügyminisztériumot, a nemzetbiztonság székházát, valamint a vasúti pályaudvart körbezárták a biztonsági erők. A hatóságok elrendelték a fegyvert árusító üzletek bezárását.

Két szemtanú azt mondta a Reuters brit hírügynökségnek, hogy Almati központjában több helyen lövöldözést lehetett hallani. "Láttunk egy férfit kezében lőfegyverrel" - mondta el egy bolttulajdonos telefonon. A rendőrség több központi utcát lezárt.

A Tengrinews.kz hírportál szerint hét rendőr súlyosan megsebesült, őket egy kórház intenzív osztályán kezelik. A kórházat a fegyveres erők tagjai őrzik.

Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy egy "ázsiai kinézetű", fekete ruhás, szakállas férfi tüzet nyitott a rendőrökre az egyik fővárosi negyed belügyi részlegénél. Előbb megpróbált egy autót megállítani, majd az utcán futva lövöldözni kezdett.

A lakosságot felszólították, hogy ne hagyja el otthonát.

Június 5-én szélsőséges fegyveresek a kazahsztáni Aktobe városában rajtaütöttek egy katonai létesítményen és két fegyverbolton. A három támadásban és az azt követő rendőrségi hajtóvadászatban 21 ember, közülük három katona halt meg, és több tucatnyian megsebesültek. Kilenc dzsihadista fegyverest elfogtak. Ez volt a közép-ázsiai volt szovjetköztársaság történetének legtöbb halálos áldozatot követelő, terroristákkal vívott összecsapás-sorozata. A kazah titkosszolgálat szerint a hajtóvadászat során minden támadót elfogtak vagy megöltek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×