eur:
393.02
usd:
363.49
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Lefoglaltak Genfben egy Modigliani-képet

Lefoglalta a genfi államügyészség a város vámraktárából azt a nácik által elkobzott Modigliani-képet, amelynek nyomára a panamai offshore-iratok vezették a jogos örökösöket.

Az eljárásban megvizsgálják a festményt - közölte hétfőn a genfi államügyészség, megerősítve a Le Temps című lap közlését. A folyamatban lévő ügyről a bíróság nem közölt további információkat.

A kép

Modig

liani Ülő férfi bottal című 1918-as alkotása, amelynek értéke mintegy 18 millió font (6,9 milliárd forint).

Egy zsidó származású párizsi műkereskedő leszármazottainak állítása szerint a panamai offshore-iratok vezették el őket a kép jelenlegi birtokosához. A Mossack Fonseca nevű panamai ügyvédi iroda, amelynek offshore cégalapítási tranzakcióiról nemrég milliónyi bizalmas dokumentumot szivárogtattak ki, állítólag segített elrejteni a jelenlegi birtokos kilétét - írta korábban a The Daily Telegraph brit napilap.

A panamai dokumentumok szerint a festmény a világ egyik legjelentősebb műkereskedő-dinasztiája, a Nahmad-család egyik tagja által működtetett galéria tulajdonában van. Oscar Stettiner néhai zsidó műkereskedő leszármazottai szerint a festményt annak idején a nácik kobozták el családjuktól, így ők az alkotás jogos tulajdonosai.

A család nyomát vesztette a festménynek, mígnem az alkotás 2008-ban felbukkant a Sotheby's aukciósház árverésén, amelynek katalógusában az International Art Center (IAC) nevű vállalat tulajdonaként jegyezték a műalkotást.

A panamai offshore-iratok most felfedték, hogy a cég több mint 20 éve a Nahmad család, 2014 januárja óta David Nahmad családfő tulajdona. A vállalat állítólag több milliárd font értékben műkincsek ezreit tartja svájci páncéltermekben.

A dokumentumok szerint a Nahmad család 1996-ban a Christie's aukcióján vásárolta meg a festményt mintegy kétmillió fontért. A Sotheby's 2008-as árverésén megpróbálták eladni 18-25 millió dollárért, de nem volt vevő a festményre.

2011-ben Philippe Maestracci, az 1939-ben Párizsból elmenekült Stettiner unokája amerikai bíróságon megpróbálta visszaszerezni a festményt Nahmadéktól, ám ők azt állították, hogy a festmény nem az övék, hanem az IAC tulajdona.

2014-ban egy New York-i bíróságon ismét beperelte a Nahmad családot, azzal érvelve, hogy az IAC egy panamai fedőcég, a valódi tulajdonos David Nahmad és családjának tagjai. Az alperes továbbra is kitartott amellett, hogy a kép nincs a tulajdonában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×