eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 13. vasárnap Ede, Kálmán

Megtalálták Irakban a három hónapja eltűnt radioaktív anyagot

Megtalálták azt a "nagyon veszélyes" radioaktív anyagot, amelyet több mint három hónappal ezelőtt loptak el Irak déli részén - jelentette be vasárnap az iraki környezetvédelmi minisztérium szóvivője.

"Megtaláltuk azt a radioaktív anyagot, amelyet egy török vállalat vesztett el" - erősítette meg az AFP francia hírügynökségnek Amir Ali Haszún. Hozzátette, az anyag teljesen változatlan formában került elő, és nem kell tartani a sugárzásától.

Az isztambuli székhelyű SGS török cég tulajdonát képező radioaktív anyagot egy laptop méretű, különleges védőborítással ellátott táskában tartották, amikor tavaly novemberben eltűnt a dél-iraki Bászra városában a Weatherford amerikai olajipari vállalat egy ottani raktárából. A történtekről a Reuters a héten számolt be. A brit hírügynökség azt is közölte, hogy a birtokába jutott dokumentum szerint a "nagyon veszélyes radioaktív anyag" az irídium 192-es izotópja, amelyet az olaj- és gázvezetékek anyagának gammasugárzással történő vizsgálatára használnak az esetleges anyaghibák felfedezésére. A fejlemény miatt egyesek attól tartottak, hogy a radioaktív elem az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet kezére kerül, és piszkos bomba készítéséhez használják majd fel.

Az iraki környezetvédelmi minisztérium szóvivőjének közlése szerint a megtalált anyag a tárcánál marad addig, amíg át nem adják az SGS török vállalatnak.

A radioaktív elemet tartalmazó táskára a Baszrától mintegy 15 kilométerre lévő ez-Zubair városában, egy benzinkút mellett bukkantak rá, s egyelőre nem világos, hogy miként került oda. A hatóságokat egy járókelő értesítette a gazdátlan tárgyról.

Egy névtelenül nyilatkozó helyi biztonsági tisztségviselő azt mondta, hogy csak "idő kérdése", mikor veszik őrizetbe a lopást elkövetőket.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) a 2-es számú kategóriába sorolja az irídium 192-es izotópját, vagyis helytelen felhasználás esetén maradandó egészségkárosodást okozhat azoknak, akik perceket vagy órákat töltenek a közvetlen közelében, és halálos lehet, ha az illetők több óráig vagy napig vannak kitéve a sugárzásnak. A radioaktív izotópot gyógyászati célokra, rákbetegség kezelésére is felhasználják.

Irak déli része az ország kőolajipari központja, és a nyersanyag jelentős részét ennek a régiónak a kikötőjéből exportálják. Dél-Irak bizonyos részein milíciák és bűnbandák tevékenykednek, de az Iszlám Állam a fővárostól, Bagdadtól északra és nyugatra lévő területeket tart ellenőrzése alatt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok ostrom alá vették az ukrán állásokat, Ukrajna látványos találatot vitt be - Háborús híreink szombaton

Az oroszok előrenyomulnak a Donbaszban, ahol tegnap elfoglaltak egy települést, a kelet-ukrajnai fronton Toreck ostroma zajlik. Az ukránok kurszki területhódítása után Oroszország nem zárja ki, hogy Ukrajna meglepetésszerű támadást fog végrehajtani Rosztov megye vagy Transznisztria ellen. Németország 1,4 milliárd eurós katonai segélycsomagot küld Ukrajnának az év végéig, légvédelmi felszereléseket, harckocsikat, harci drónokat, tarackokat, páncélozott járműveket, radarokat és tüzérségi lövedékeket kapnak. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×