eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel
Eszenyi Enikő  Myrtle Gordon szerepében John Cassavetes Premier című színművének próbáján a Vígszínházban 2019. február 27-én. A darabot Martin Cicvák rendezésében március 2-án mutatják be.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Eszenyi Enikőnek a mai napig nagy a beleszólása a Vígszínház pénzügyeibe

A távozása óta sem ültek el a hullámok a színház körül.

Botrányos körülmények között ugyan távozott a Vígszínháztól Eszenyi Enikő, de a kezét még rajta tartja az intézmény pénzügyein – fogalmaz a Blikk.

Teheti ezt a két, összesen közel félmilliárd forintnyi támogatás felett rendelkező alapítványon keresztül, amiket évekkel korábban Marton László egykori igazgató hozott létre. Jelenleg mindkettőben az elnökség tagja Magyar Péter korábbi produkciós igazgató, Hegedűs D. Géza, valamint – a kollégák által agresszív vezetési stílussal és verbális abúzussal vádolt, ezért az igazgatói posztjáról lemondó – Eszenyi is.

Ráadásul nem is tudják leváltani.

Így az a faramuci helyzet áll fenn, hogy a jelenlegi igazgatónak,

Rudolf Péternek többek között Eszenyivel is engedélyeztetnie kell, ha alapítványi támogatást kér valamilyen célra.

A Vígszínház jelenlegi vezetője a lapnak arra is kitért: „Tekintettel arra, hogy az alapítvány egykori alapítói már elhunytak, a jelenlegi jogi környezetben a Vígszínház kollektívája nem tud változtatni az elnökség összetételén. Ezt csak bíróság teheti meg, vagy az alapítvány elnöksége maga dönthet így.”

Csőre Gábor Jászai Mari-díjas művész, aki korábban, Eszenyi ideje alatt a társulathoz tartozott, illetve a volt igazgató ügyét vizsgáló bizottságnak is tagja, szintén tud a problémáról, amely hatalmas feszültséget szül. Mint fogalmazott, ezek az alapítványok a színház dolgozóiért jöttek létre. És „most, hogy a színészek nehéz helyzetbe kerültek, lenne mire költeni ezt a pénzt. Ehhez viszont Eszenyi Enikőtől kell engedélyt kérni, aki ellen ezek a nehéz helyzetbe került színházi dolgozók vallottak.”

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×