eur:
393.51
usd:
364.34
bux:
71888.52
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Fotó: Szegedi Vadaspark
Nyitókép: Szegedi Vadaspark

Meglepetés Szegeden: szurikátakölykök születtek

Szurikáták (Suricata suricatta) születtek a Szegedi Vadasparkban, már a látogatók is figyelhetik a két kölyköt, mert egyre több időt töltenek az üregeken kívül.

A szurikátakölykök feltehetően féltestvérek, különböző anyától származhatnak. A nevelésükben az egész csapat szerepet vállal, ahogy a szurikáta családokban ez megszokott - mondta Veprik Róbert igazgató.

A Szegedi Vadaspark látogatói közt - hosszú évek felmérései nalapján - a szurikáták a legnépszerűbbnek. A Dél-Afrikában élő kisragadozók főként rovarokkal, apró gerincesekkel, tojásokkal táplálkoznak, de sok növényi eredetű táplálékot is fogyasztanak.

Egyik kedvelt csemegéjük a skorpió, amit a szegedi állatkertben rovartáplálékkal helyettesítenek.

Szegedi Vadaspark
Fotó: Szegedi Vadaspark
  • A 700 gramm körüli testtömegű cibetmacska-félék szorosan együttműködő családokban élnek, amelyek időnként véres harcokat is vívhatnak egymással.
  • Kiterjedt üregrendszereket ásnak, amely védelmet biztosít számukra a ragadozókkal szemben.
  • A csapatban a legmagasabb rangú hím és nőstény párzik.
  • A szurikáták utódjai - tizenegy hetes vemhesség után - október és március között vakon és szőrtelenül jönnek a világra.
Hasonlóan a rágcsáló prérikutyákhoz, a szurikáták is őrszemeket állítanak, amelyek felegyenesedve figyelik a veszélyt, és azonnal az üregbe menekülnek, ha bármi gyanúsat észlelnek.

Bár a vadasparki erdőben több olyan állat él, amely akár veszélyes is lehetne rájuk, a figyelmüknek köszönhetően sosem történt még "baleset".

Címlapról ajánljuk
Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót
"Nem álltak fenn az őrizetbe vétel feltételei"

Órákkal az Árpád hídi autós tragédia előtt engedte el a rendőrség az ámokfutót

A férfi ellen szerda reggel kábítószer birtoklása miatt indult büntetőeljárás, de szabadon engedték, éjszaka ellopott egy taxit, és tömegbalesetet okozott az Árpád hídon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.04. csütörtök, 18:00
Varga Zs. András
a Kúria elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×