eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Jelentősen átalakul a HÉV közlekedése

Változik a HÉV menetrendje a ráckevei, a gödöllői és a csömöri vonalon a nyári szünet kezdetén - tudatta a MÁV-HÉV Zrt.

A MÁV tájékoztatása szerint a menetrend kialakításánál fontos szempont volt, hogy az erőforrások minél hatékonyabb felhasználásával többletszolgáltatást tudjunk nyújtani.

Ennek érdekében a különböző napok csúcsidőszakokat közvetlenül megelőző, illetve követő 1-2 órában az úgynevezett peremidőszakok menetrendjét egységesítették, egyes esetekben sűrítették a vonatközlekedést.

A H6-os vonalon útjára indul a MÁV-HÉV éjszakai szolgáltatása is:

péntek és szombat éjszakánként egy új vonatpár közlekedik, amely a Közvágóhíd állomáson csatlakozik a BKK éjszakai járataihoz.

A változások a H6-os HÉV esetében 2017. június 16-án, pénteken; a H8-as és a H9-es HÉV esetében 2017. június 19-én, hétfőn lépnek életbe.

A H6-os HÉV vonalat érintő változások június 16-ától

Budapest és Tököl között, munkanapokon 18:35-tól 19:35-ig a jelenlegi 30 perces helyett sűrűbben, 20 perces ütem szerint indulnak a vonatok.

Közvágóhíd állomásról az alábbiak szerint módosul a vonatok indulás ideje: 18:35 (Ráckeve), 18:55 (Tököl), 19:15 (Tököl), 19:35 (Ráckeve) – ezáltal Tökölről Budapestre is több vonat indul (17:37 és 18:37 között).

Az új, éjszakai vonatpár indul Ráckeve állomásról péntek és szombat este 23:11-kor, Közvágóhíd állomásról pedig szombaton és vasárnap 0:50-kor.

A vonatok a főváros környéki településeken élők gyorsabb hazajutása érdekében Közvágóhíd és Millenniumtelep között csak Soroksár, Hősök tere megállóhelyen állnak meg; Millenniumtelep és Ráckeve között pedig Szigetszentmiklós alsó, Horgásztanyák és Angyalisziget megállóhelyek kivételével minden állomáson és megállóhelyen megállnak.

Szigetszentmiklós alsó megállási rendjét a valós utazási igényekhez – a műszakváltási időpontokhoz – igazították: a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban 30 percenként állnak meg a vonatok. Ez óránként egy ráckevei és egy tököli vonatpárt jelent.

A Beöthy utca és Timót utca időszakos megállóhelyeket megszüntetik azok alacsony utasforgalma miatt, a Kén utcai megállóhelyet időszakos megállóhelyként üzemeltetik tovább.

A megállási rend módosításával az agglomerációba gyorsabb lesz az eljutás.

Az érintett megállóhelyek környékének közösségi közlekedéssel való kiszolgálása továbbra is megmarad a 23-as, 54-es, 55-ös autóbuszokkal és az 51-es villamossal, amelyek közül a 23-as autóbusz Közvágóhíd és Pesterzsébet felső között a HÉV-vel megegyező útvonalon halad, a HÉV-nél sűrűbb követési idővel, átszállási alternatívát nyújtva.

A Kén utca időszakos megállóhelyen munkanapokon a Közvágóhíd állomás irányába üzemkezdettől 9:30-ig, Ráckeve irányába 12:38-tól 13:53-ig minden vonat megáll, 13:53-tól 18:23-ig pedig 30 percenként. A jobb kiszolgálás érdekében a 30 perces ütem felváltva egy ráckevei és egy tököli vonatot jelent.

Munkanapokon a többi időszakban, valamint a szabad- és munkaszüneti napokon egyáltalán nem állnak meg a vonatok ezen a megállóhelyen.

Tanítási időszakban, munkanapokon, Dunaharaszti külső állomásról 12:59-kor, a Közvágóhíd állomásról 13:35-kor és a Ráckeve állomásról 15:11-kor induló vonat hat kocsival közlekedik. Így csökkenthető a zsúfoltság és a szolgáltatás színvonala is emelkedik, mert tapasztalataik szerint a diákok jelentős része ezzel a vonattal utazik haza Budapestről és a nagyobb agglomerációs településekről is. A módosítás ezen eleme 2017 szeptemberétől lép életbe.

Hétvégén a 20:05-kor, Közvágóhídról induló vonat ezentúl meghosszabbított útvonalon, Tököl állomásig közlekedik, valamint a munkanapi menetrendhez hasonlóan 21:05-kor is indul majd vonat Tököl állomásra.

Szintén hétvégén, Tökölről Budapestre reggel 6:07-kor egy új vonat közlekedik Közvágóhídra, és a 20:07-kor induló vonat meghosszabbított útvonalon, Közvágóhíd állomásig közlekedik.

A H8-as és a H9-es HÉV vonalat érintő változások június 19-étől

  • A módosított menetrendben a gödöllői vonatok jelentős részét Gödöllő végállomáson a Hatvan, illetve a Budapest felé közlekedő vonatokhoz hangolták, így Gödöllőn új csatlakozási rendszer épül fel. Ezzel együtt a késő esti órákban és kora reggel Örs vezér tere állomáson az M2-es metróval történő összehangolás is megmarad.
  • A Csömörre közlekedő vonatok minden nap – hétvégén is – napközben 30 perces követéssel közlekednek. Este 20 perccel meghosszabbodik az üzemidő: az utolsó vonat 23:28-kor indul az Örs vezér teréről Csömörre.
  • A késő esti gödöllői vonatok számát növelték, ezért az eddigi 60 és 90 perces követési idő 40 és 50 percre csökken – a késő esti órákban hazautazók jobb kiszolgálása érdekében.
  • A reggeli csúcsidőszak elején és végén Gödöllőről Budapest felé, valamint a délutáni csúcsidőszak elején és végén Budapestről Gödöllő felé két-két vonat három kocsi helyett hattal közlekedik a zsúfoltság csökkentése céljából.
  • 20 óra után egységesítik a hétköznapi és hétvégi menetrendi struktúrát, így a vonatok ebben az időszakban minden nap ugyanakkor indulnak.
  • Hétvégén egységes menetrendi struktúrát alkalmaznak. Az eddigi külön szombati és külön vasárnapi menetrend helyett egységes, szabad- és munkaszüneti napokon érvényes menetrendet vezetnek be, ezáltal a menetrend könnyebben megjegyezhető.
KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×