eur:
393.14
usd:
363.6
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik
Volt, amikor egy komplett országot hazudtak, máskor a spagettiültetvények tűntek igazinak

Volt, amikor egy komplett országot hazudtak, máskor a spagettiültetvények tűntek igazinak

Sőt, egyszer egy vulkánkitörésről és egy jéghegy-hajóról is kiderült, hogy hamis.

A következő öt átverés kitalálói és kivitelezői magasabb szintre emelték az április elsejei viccelődést, ugyanis sikerült olyat csinálniuk, amit még évtizedek után sem lehet elfelejteni - írta a Portfolio.hu. 

San Serriffe, a nem létező földi mennyország

1977. április elsején a The Guardian brit napilap nyilvánosságra hozott egy 7 oldalas, speciális jelentést egy San Serriffe nevezetű indiai-óceáni szigetpárosról. A riport a földrajzi adottságoktól kezdve, a kultúrán keresztül, egészen a gazdasági és politikai viszonyokig mindenre kiterjedt.

Az egész történet persze egy átverés volt, amit Philip Davies, a Guardian speciális riportokat készítő részlegének vezetője talált ki.

Vulkánkitörés

1974. április elsején az alaszkai Sitka település lakói elé aggasztó látvány tárult: a 400 éve szunnyadó Mount Edgecumbe vulkán felébredt, és ontani kezdte magából a füstöt. Egy helikopter gyorsan a helyszínre sietett, hogy közelebbről is szemügyre vegye a mozgolódó tűzhányót. Közvetlenül a hegy fölé érve szokatlan látvány tárult elé: 

a kráterben gumiabroncsok égtek, mellé pedig óriási betűkkel bele volt írva a hóba, hogy "április bolondja".

A mesteri átverés egy helyi viccmester, Oliver Bickar nevéhez fűződik, aki már három éve tervezte, hogy megtréfálja a helyieket. 

A svájci spagettiaratás

Talán a történelem egyik legjobb április elsejei átverése volt, amivel a BBC állt elő 1957-ben. A brit televíziós csatorna egy riportban arról számolt be, hogy

a svájci spagettifarmerek az enyhe télnek és a spagettibogár-fenyegetés elhárításának köszönhetően remek termésnek örvendenek.

További érdekes eseteket is összeszedett a Portfolio, így például 1962-ben a Svéd Televízió azt magyarázta el a nézőknek, hogy miként lehet a fekete-fehér adást egy nejlonharisnya segítségével színesben nézni, egy milliomos ausztrál üzletember pedig egyszer behajózott Sidney-be egy jéghegyen, de aztán egy egész banális dolog miatt lebukott. 

 

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Napokon belül távozhat Ukrajna miniszterelnöke, Zelenszkij kész tárgyalni a békéről - Híreink az ukrajnai háborúról csütörtökön

Ukrán források szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hamarosan menesztheti az ország második legbefolyásosabb emberét, Denisz Simhal kormányfőt. Mindeközben a frontot ismét elárasztották az orosz Lancet-drónok: szabályosan vadásznak az ukrán páncélosokra. Kijev és az Egyesült Államok is elutasította Orbán Viktor magyar miniszterelnök tűzszüneti javaslatát. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök újabb békekonferenciát rendezne, ezúttal Oroszország részvételével. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×