eur:
392.6
usd:
362.16
bux:
72132.83
2024. július 6. szombat Csaba
Már a közönség is láthatja a kis zászlósfarkú gerezát

Már a közönség is láthatja a kis zászlósfarkú gerezát

A ritka majomfaj legifjabb példánya a jó időnek köszönhetően már a külső kifutóval is ismerkedik.

Zászlósfarkú gereza (Colobus guereza guereza) született a Nyíregyházi Állatparkban. A hat hónapnyi vemhesség után világra jött kölyök jelenleg fekete és szürke színű, de pár hét múlva már az oldalán és farkán lévő bunda fehér lesz.

Az állat oldalán végighúzódó fehér sörény a helyváltoztatásban tölt be fontos szerepet, hiszen mikor kitárt végtagokkal és vízszintes testtel ugrik le a magasból, az oldalán lévő zászlószerű szőrgallér csökkenti az esés sebességét.

A kis állat születése nem mindennapi esemény, mivel tavaly világszerte mindössze 47 zászlósfarkú gereza született az állatkertekben.

Már a közönség is láthatja a kis zászlósfarkú gerezát

A Közép-Afrika egyenlítői területein élő állatok jellemzői, hogy hófehéren születnek és bundájuk színe több hónap alatt válik hasonlóvá a felnőtt egyedekéhez. A zászlósfarkú gerezák táplálkozásukat tekintve igen különösek, mivel elsősorban leveleket esznek. Ehhez alkalmazkodva gyomruk sokkal inkább a kérődző patásokéhoz hasonlít, mint a többi főemlőséhez, ezért állatkerti takarmányozásuk is speciális. Sok lombot és magas rosttartalmú zöldséget fogyasztanak.

Feltűnő megjelenésük száz évvel ezelőtt csaknem a vesztüket okozta, fehér szőrgallérjukat az afrikai törzsek fejdísz készítésre használták, valamint Európában is nagy volt a kereslet bundájuk iránt.

Címlapról ajánljuk
Ennek örülni fognak a piaci vásárlók: olcsóbb lett a gyümölcs és a zöldség is

Ennek örülni fognak a piaci vásárlók: olcsóbb lett a gyümölcs és a zöldség is

A nagybani piacon átlagban 15-20 százalékkal, a kiskereskedelemben pedig 10-20 százalékkal olcsóbb a gyümölcs és a zöldség idén, mint tavaly nyáron. Ennek részben az az oka, hogy itthon és Európa-szerte is sokkal jobb lett a termés, mint az előző két évben – mondta az InfoRádióban az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának stratégiai elemzője.

Orbán Viktor Moszkvában: „azt akarta megtudni, merre van a békéhez vezető legrövidebb út”

Európának a béke a legfontosabb. A magyar EU-elnökség a következő félévet – az akkor végzendő munkát – békemissziónak tekinti - hangsúlyozta Orbán Viktor kormányfő a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel közös sajtótájékoztatóján pénteken Moszkvában.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.08. hétfő, 18:00
Lakatos Júlia
a Méltányosság Politikaelemző Központ stratégiai igazgatója
Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Hatalmas összegek vándorolnak Ukrajnába, de nem a háború miatt nincs elég forrás

Ukrajna újjáépítésének és stabilizációjának sikere szorosan összefonódik a nemzetközi támogatás és a helyi reformok hatékonyságával. Az országnak stratégiai lépéseket kell tennie a gazdasági diverzifikáció, a humán tőke fejlesztése és az infrastrukturális modernizáció terén, hogy hosszú távú fenntartható fejlődést érjen el – vélik el a Centre for European Policy Studies kutatói, akiknek friss jelentése szerint a további nemzetközi, főként piaci befektetések legkomolyabb visszatartó ereje nem a háború, hanem a szükséges politikai reformok végrehajtása.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×