eur:
393.06
usd:
363.53
bux:
72351.87
2024. július 4. csütörtök Ulrik

Sok lesz az eső vasárnap is

Éjjelre az Alföldön ismét megvastagszik a felhőtakaró, így vasárnap borult idő lesz a jellemző, azonban a keleti területeken újból elvékonyodhat, felszakadozhat időnként a felhőzet. Kisebb-nagyobb szünetekkel sokfelé várható eső, zápor, keleten, északkeleten néhol zivatar is kialakulhat.

Szombat estig a Dunántúlon, az Alföld északi részén és az Északi-középhegységben valószínű a legtöbb csapadék.

Vasárnap a legcsapadékosabb területek az ország északi, északkeleti harmadán valószínűek. Többfelé megerősödik, szombaton a Dunántúlon és északkeleten időnként viharossá fokozódik az északi, északkeleti szél, majd éjszakára mérséklődik a légmozgás. Vasárnap napközben a Dunántúlon és az Északi-középhegység területén megint számíthatunk egy-egy erős, esetleg viharos széllökésre északi irányból.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 16 fok között alakul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap a Dunántúlon 16 és 20, a Dunától keletre 20 és 24 fok között valószínű.

Európa középső területe jelenleg két frontálzóna között helyezkedik el. Egy hullámzó frontrendszer húzódik körülbelül Finnországtól Görögország déli feléig, és egy az Izland térségében található ciklon melegfronti szakasza nyúlik le Normandiáig. A két rendszer között gyakran erősen felhős, borult az idő.

Többfelé fordul elő eső, zápor, helyenként zivatar. A sokévi hőmérsékleti átlaghoz képest a legjelentősebb eltérés a Balkán nyugati felén mutatkozik. Horvátországban például a nappali csúcshőmérséklet csupán 20 fok közelében alakul, ami több fokkal elmarad az ilyenkor megszokottól. Ezzel szemben a kontinens keletibb vidékei, valamint az Ibériai-félsziget felett anticiklonális hatások érvényesülnek. Ott jórészt gyengén felhős, csapadékmentes az idő.

A hőmérséklet Spanyolországban és Portugáliában többé-kevésbé átlagosnak mondható, de a kelet-európai területeken jóval az átlag felett alakul.

Kelet-Ukrajnában a legmelegebb órákban nagy területen 36, 37 fokot mérnek. Vasárnap a Kárpát-medence időjárását eleinte még ciklon alakítja, amely késő délután, este kelet felé mozdul, mögötte megszűnik a csapadék és felszakadozik a felhőzet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.05. péntek, 18:00
Gálik Zoltán
a Budapesti Corvinus Egyetem docense
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×