eur:
400.37
usd:
369.8
bux:
74127.83
2024. október 17. csütörtök Hedvig

Kutyákkal védik a fotósoktól az amstetteni klinikát

Megerősítették az őrséget az amstetteni klinika körül, ahol a vérfertőző osztrák mérnök áldozatait ápolják, miután egy fotós megtámadta a biztonsági szolgálat egyik emberét. Az őrszem megkísérelt elkergetni egy, a lezárt területre behatoló paparazzót, aki azonban gumibottal nekiesett, és súlyosan megsebesítette.

A gyógyintézet keddi bejelentése szerint mostantól az őrök párosával teljesítenek szolgálatot, és a járőrözésre kutyákat is magukkal visznek.

A támadás előző nap történt: az őrszem megkísérelt elkergetni egy, a lezárt területre behatoló paparazzót, aki azonban egy gumibottal nekiesett, és súlyosan megsebesítette.

A kórház orvosigazgatója, Berthold Kepplinger keddi sajtótájékoztatóján felháborítónak nevezte az esetet, és leszögezte, hogy a "család nyugalma érdekében véget kell vetni ennek az őrületnek!"

A bűncselekmény kipattanása óta a hazai és nemzetközi sajtó képviselői valósággal megszállták a felső-ausztriai kisvárost, nem kis gondot okozva a hatóságoknak. A személyes szabadság megsértésével, nemi erőszakkal és vérfertőzéssel gyanúsított, hetvenhárom éves Josef Fritzl családjának tagjait az amstetten-maueri klinikán helyezték el, ahol megpróbálják a külvilágtól teljes elzártan kezelni őket. Vendéget nem fogadhatnak, és saját érdekükben televízióhoz, rádióhoz és újságokhoz sem férhetnek hozzá.

A mérnököt - az amstetteni "rémet" - azzal gyanúsítják, hogy házuk pincéjében huszonnégy éven át fogságra és vérfertőző viszonyra kényszerítette lányát, a most negyvenkét éves Elisabethet, akitől hét gyermeke született, de az egyik néhány napos korában meghalt. A lány és három gyermeke a férfi által épített tömlöcben sínylődött egészen mostanáig. Három másik gyereket - két lányt és egy fiút - a "nagyszülők" magukhoz vettek, ők úgy nőttek fel, hogy nem tudtak a testvéreikről.

Kepplinger elmondta, hogy az ápoltak - a férje tettéről mit sem tudó nagymama, az anya és öt gyermeke - a körülményekhez képest jól vannak, külön orvos- és pszichológuscsapat foglalkozik velük. A gyerekek gyógypedagógiai és pszichológiai kezelésben részesülnek, és a felnőttek bevonásával családterápiás beszélgetést is folytatnak velük. Néhány napja tanárok járnak ahhoz a két gyerekhez, akik jószerivel egész eddigi életüket a föld alatti odúban töltötték: ők sem írni, sem olvasni nem tudnak, természetes fényt is csak szabadulásuk után láttak.

Az orvosigazgató szerint a hatodik gyerek, a tizenkilenc éves Kerstin, aki életveszélyes állapotban került április 19-én kórházba, még mindig az intenzív osztályon fekszik, de már jobban van - olyannyira, hogy fokozatosan csökkenteni lehet azoknak a gyógyszereknek az adagolását, amelyekkel mesterséges altatásban tartják.

Tulajdonképpen az ő kórházba kerülése eredményezte, hogy fény derült Josef Fritzl szörnyű tettére. A rendőrség azután kezdett el kutatni a szülők - elsősorban is az anya - után, hogy csonttá soványodva, eszméletlen állapotban rábukkantak a lányra az amstetteni ház kapualjában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.18. péntek, 18:00
Yann Caspar
a Matthias Corvinus Collegium Európai Tanulmányok Műhelyének kutatója
Súlyos veszélyre figyelmeztet az IMF csúcsvezetője, Európának is alaposan beszólt

Súlyos veszélyre figyelmeztet az IMF csúcsvezetője, Európának is alaposan beszólt

Az IMF vezetője szerint a magas adósság és az alacsony növekedés továbbra is a világgazdaság fő kihívásai. Kristalina Georgieva figyelmeztetett a nemzetközi kereskedelem korlátozásának veszélyeire, és aggodalmát fejezte ki a geopolitikai feszültségek miatt. Az IMF és a Világbank közelgő éves ülésén a globális gazdasági kilátások, a szegénység felszámolása és a zöld átállás lesznek a fő témák - írja a CNBC.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×