eur:
401.37
usd:
365.71
bux:
73411.75
2024. október 6. vasárnap Brúnó, Renáta

Cápainvázió a spanyol partoknál

Spanyol kutatók jelentése szerint tavaly a mediterrán ország északkeleti strandjainak közelében tízszer annyi cápa jelent meg, mint egy évvel korábban.

A katalán partoknál 2007-ben húsz cápát láttak a megfigyelők. 2003-ban három cápát regisztráltak, 2004-ben ötöt, míg a rá következő két évben mindössze kettő jelent meg a part közelében.

A tengeri állatok megmentéséért küzdő szervezet jelentése szerint szokatlan módon kalapácsfejű cápák is megjelentek a partoknál.

Bár arról senkinek nincs tudomása, hogy a ragadozók bárkit is megtámadtak volna tavaly, az akár négyméteres testhosszt is elérő állat potenciális veszélyt jelent az emberekre - figyelmeztetnek a tengerbiológusok.

A térségben emellett óriáscápákat is felfedeztek. Az állat ugyan ártalmatlan, de igen félelmetesen néz ki, hiszen akár 12 méteresre is megnő. Emellett elszaporodtak a hatalmas ráják is az észak-spanyolországi partoknál.

Arról nem szól a jelentés, hogy a hatalmas állatok minek köszönhetően szaporodtak el a mediterrán térségben.

Sokan azonban arra gyanakodnak, hogy a globális felmelegedés következtében a tengerek hőmérséklete is emelkedik, ennek köszönhetően korábbi élőhelyeikhez képest északabbra is megjelennek egyes állatfajok.

Címlapról ajánljuk

Aggasztó ütemben öregszik a magyar társadalom, nagy bajokat okozhat ez a betegség

Néhány évtizeden belül a társadalom egyharmada 65 éven felüli lesz, így a családok mellett a szociális és egészségügyi ellátórendszernek is fel kell készülnie arra, hogy nagyobb feladatot jelent majd a demens betegek gondozása – mondta az InfoRádióban Beneda Attila család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.07. hétfő, 18:00
Karácsony Gergely
Budapest főpolgármestere
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×