eur:
397.97
usd:
359.75
bux:
0
2024. október 2. szerda Petra

Megtisztítanák Amszterdam hírhedt piroslámpás negyedét

Megtisztítaná Amszterdam hírhedt piroslámpás negyedét a város polgármestere. Job Cohen a prostituáltak és kábítószertanyák helyett elegáns üzleteket és szállodákat látna szívesen a holland városban.

Amszterdam vezetése megelégelte, hogy a város egy részét, a híres-hírhedt piroslámpás negyedet szinte teljesen megszállta az alvilág.

A nyolcszáz éve működő piroslámpás negyedben kezdetben a matrózok voltak az állandó vendégek, ám mára valódi turisztikai látványossággá vált a bordélyházak és vörös neonokkal kivilágított épületek kerülete.

A prostituáltak mellett azonban kábítószerüzérek, pénzmosodák és emberkereskedők is beköltöztek a negyedbe.

Job Cohen polgármester bejelentette: fel akarják számolni a város történelmi központjában virágzó szervezett bűnözést.

Az amszterdami városvezető szerint a romantikus látvány kerül veszélybe, ha a szexiparra jellemző visszaéléseket is látja az ember.

"Nem akarjuk megszüntetni a prostitúciót, a bűnözés ellen viszont szigorú eszközökkel lépünk fel" - jelentette ki határozottan.

Amszterdam vezetői vissza kívánják fordítani a prostitúció teljes körű legalizációját, amelyet 2000-ben vezettek be. Úgy vélik ugyanis, a rendelkezés nem érte el a valódi célját, vagyis a szexiparban dolgozók védelmét, hiszen a prostituáltaknak nem váltak önálló, adófizető vállalkozókká, akik nem függnek futtatóiktól.

A városvezetők szigorú szabályokhoz kötnék a bordélyházak és örömlányokat közvetítő cégek működési engedélyének kiadását. Nem kímélnék azokat a futtatókat, akik a szervezett bűnözéssel is kapcsolatban állnak. Emellett 18-ról 21 évre emelnék fel a prostituáltak alsó korhatárát.

A tervek szerint néhány utcára szűkítenék le a prostituáltak negyedét, a hajléktalanok és kábítószerfüggők számára létesített központokat pedig áthelyeznék. A városvezetők felújítanák a régi épületeket, és luxusüzletekkel, galériákkal, elegáns éttermekkel és szállodákkal helyettesítenék a bordélyházakat.

Amszterdamban azt sem bánják, hogy elveszítik a negyedet látogató turistákat. "Majd jönnek mások, akik a templomokra kíváncsiak. Amszterdam továbbra is egy izgalmas város marad, több szabadsággal és toleranciával, mint bárhol máshol" - mondta Lodewijk Asscher alpolgármester.

Címlapról ajánljuk
Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Izrael megtorolja az iráni rakétatámadást

Válaszcsapást helyezett kilátásba a kedd este Izraelt ért iráni rakétatámadásra Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, és kudarcnak ítélte azt. Ugyanakkor Irán is figyelmeztette Izraelt, hogy tartózkodjon megtorló csapástól, mert súlyosabb válaszlépésre számíthat.

Akár karácsonyig is várhat az új kormányára Ausztria

Fennállása óta legnagyobb győzelmét aratta parlamenti választásokon Ausztriában a radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), de az elemzők szerint először mégis a jelenlegi kancellár, a választáson vesztes Osztrák Néppárt elnöke, Karl Nehammer kaphat kormányalakítási megbízást az államfőtől.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×