eur:
397.78
usd:
359.25
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Nagymamát és unokáját fejezték le

A tálib lázadók lefejeztek egy idős nőt és az unokáját, akiket kémkedéssel vádoltak - közölte a dél-afganisztán Uruzgán tartomány rendőrfőnöke.

Juma Gul Himat elmondta: a tálibok azzal gyanúsították az idős nőt és a fiút, hogy a központi kormány és a NATO csapatai számára gyűjtöttek információkat, ezért végeztek velük.

Uruzgán Afganisztán egyik legveszélyesebb tartománya, ahol erősen tartják magukat a 2001-ben megdöntött iszlamista tálib rendszer hívei, akik főként aknákkal, útszéli robbanószerkezetekkel és gyors rajtaütésekkel támadják a nyugati erőket és a kabuli kormány csapatait.

Egy afgán minisztériumi forrás arról adott hírt, hogy a szintén Uruzgán tartományban lévő Tirin Kit város közelében egy civil jármű hajtott aknára, a robbanásban hatan meghaltak, hatan megsebesültek.

Hétfőn a közép-ázsiai ország keleti részén egy NATO-konvoj mellett robbant fel egy bomba, amely két katonát megölt, hármat megsebesített.

Az AP amerikai hírügynökség összesítése szerint az idei a legtöbb halálos áldozattal járó év 2001 óta Afganisztánban, eddig mintegy 6.200 ember halála írható a lázadók számlájára.

Közben a skóciai Edinburgh-ban nyolc ország külügy- és védelmi minisztere találkozott, hogy megvitassák az afganisztáni helyzet kezelését.

Ausztrália, Dánia, az Egyesült Államok, Észtország, Hollandia, Kanada, Nagy-Britannia és Románia csapatai jelen vannak Afganisztán legveszélyesebb déli térségeiben, és szívesen látnák, ha mások is csatlakoznának hozzájuk.

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×