eur:
398.07
usd:
360.14
bux:
74189.72
2024. október 1. kedd Malvin

"A Wikipedia az információ Vöröskeresztje"

Rossz oktatóknak tartja a Wikipedia alapítója azokat a tanárokat, akik nem engedik, hogy diákjaik használják és idézzék az online enciklopédiát; Jimmy Wales erről egy londoni konferencián beszélt.

Az internetes lexikon alapítója szerint, amíg az egyes szócikkekben pontos idézetek és adatok szerepelnek, a diákok nyugodtan idézhetik azok tartalmát, a tudósoknak azonban azt javasolta, jobb, ha saját kutatást végeznek.

"Eltilthatod a gyerekeket attól, hogy rock and rollt hallgasson, de úgyis hallgatja majd. Ugyanez a helyzet az információval. Rossz oktató az, aki eltiltja diákjait a Wikipedia olvasásától" - jelentette ki Jimmy Wales, holott két évvel ezelőtt még arról beszélt, hogy egyest érdemelnek azok az iskolások, akik ezt az online forrást használják tájékozódásra.

Akkor úgy fogalmazott: a Wikipedia csak az első lépés lehet a megbízhatóbb információk és adatok beszerzése felé.

Pontatlan és elfogult?

Az online enciklopédia éppen 2005-ben kapta a legtöbb kritikát, mivel a felhasználók által feltöltött és szerkesztett szócikkeiben sok volt a pontatlanság, érzékelhető volt az elfogultság.

Azóta változtattak a szerkesztés szabályain, így az internetezők ma már nem változtathatják meg automatikusan a tartalmat, csak javasolhatják azt: a módosításokat önkéntesek ellenőrzik, mielőtt felkerülnének az oldalra.

Az internetes lexikont pontatlansága és esetenkénti elfogultsága miatt olyanok is kritizálták, akik tudományos alapon állítják össze az ilyen információs forrásokat. Köztük volt az Encyclopaedia Britannica egyik munkatársa is.

Nem adják el

Jimmy Wales a konferencián kijelentette: cége, a Wikimedia Foundation továbbra is elkötelezett a függetlenség mellett, nem szerezhetnek benne tulajdont olyan befolyásos vállalatok vagy szervezetek, amelyek aztán beleszólást akarnának a szócikkek tartalmának alakulásába.

"Mi vagyunk az információ Vöröskeresztje. Nem adjuk magunkat a Google-nak" - jelentette ki a Wikipedia alapítója.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Irán megtámadta Izraelt, súlyos háború jöhet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Irán megtámadta Izraelt, súlyos háború jöhet - Híreink a közel-keleti konfliktusról kedden

Magyar idő szerint hétfő este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Hajnalban bejelentette Jeruzsálem, hogy betörtek Libanonba az izraeli katonák, kedd délután pedig megérkezett a figyelmeztetés: Irán is válaszcsapásra készülhet. Kedd este meg is kezdődött az iráni támadás, egész Izraelben szólnak a szirénák. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×