eur:
397.07
usd:
356.56
bux:
73896.18
2024. október 1. kedd Malvin

Vége a rettegésnek: úton a nők vezette rózsaszín taxik

Dubaj után Indiában is megjelentek a rózsaszín taxik, amelyeket csak nők vezethetnek, és amelybe csak nőket vesznek fel utasnak.

Harminc nő kezdte meg a munkát a héten Bombayben a Priyardarshani taxivállalatnál, amely új szolgáltatást indít: rózsaszínre festett taxikkal állnak az olyan nők rendelkezésére, akik nem szívesen utaznak férfi sofőrök mögött.

Mohini Bishure egyike azoknak a 21 és 50 év közötti nőknek, akiket kiválasztottak a munkára. Sokan sosem vezettek azelőtt, hogy jelentkeztek a taxitársaság által feladott hirdetésre.

Mielőtt dolgozni kezdtek a vállalatnak, a vezetésórák mellett önvédelmi tanfolyamra is elküldték őket.

A Priyardarshani társaság elsősorban olyan nőknek ajánlja szolgáltatását, akik szállodákban vagy call centerekben dolgoznak, így éjszaka is kénytelenek közlekedni. Nekik eddig nem volt választásuk, hiszen mind az 55 ezer bombayi taxit férfi vezette.

Renuka Chowdhary, az indiai nő- és gyermekügyi miniszter üdvözölte a taxitársaság lépését.

Elmondta: nemcsak azért jó, hogy forgalomba állnak a rózsaszín taxik, mert a nőket eddig is gyakrabban zaklatták vagy támadták - nem egy esetben gyilkolták meg - a sofőrök, mint a férfiakat, hanem mert ez jó kereseti lehetőséget is jelent.

Sok nőt, aki jelentkezett a társaság hirdetésére, kritizáltak családtagjai, ismerősei, akik szerint otthon kellene maradniuk, hogy férjüket, gyerekeiket szolgálják ki. Vannak azonban, akiket támogattak.

Ilyen a 42 esztendős Shweta Shinde is, aki egész életében arra vágyott, hogy megtanulhasson vezetni.

A rózsaszín taxikat az indiai Tata autógyár biztosítja a taxicégnek, a sofőrök pedig 19 ezer rúpiát adnak a vállalatnak foglalóul. Később a kedvezményes hitelt törlesztve birtokukba is kerül a jármű.

Az előzetes számítások szerint a taxisofőrnők havonta 25 ezer rúpiát keresnek majd, ez háromszor annyi, amennyit egy hivatásos sofőr, és ötször annyit, mint amennyit egy háztartási alkalmazott visz haza.

Az utóbbi időben egyre több olyan esetről hallani, amikor taxisofőrök támadtak meg védtelen nőket az autójukban. Novemberben a 22 éves Jyoti Chowdharyt erőszakolta és gyilkolta meg egy sofőr Poona városában

Címlapról ajánljuk
Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

Kerékpáros-vb-t rendezne Magyarország – így reagált a nemzetközi szövetség

A Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke a múlt heti, zürichi éves kongresszuson jelezte a nemzetközi szövetségnek, hogy hazánk országúti világbajnokságot rendezne, sőt más szakágak világversenyeinek idehozatala is szóba jöhet. Az egyre sikeresebb Tour de Hongrie révén az infrastruktúra adott, Schneller Domonkos az InfoRádióban elmondta, hogy milyen egyéb feltételeknek kellene még teljesülniük ahhoz, hogy az álom valósággá váljon.

Orbán Viktor: ha baj van, a magyarok példásan összefognak, ebből kéne valamit átmenteni a békeidőkre

A miniszterelnök beszéde nyitja meg az Országgyűlés őszi ülésszakát. Szólt az árvízi védekezésről, a gyermekeket érintő nyári intézkedésekről is. A gazdasági semlegesség politikáját kell felépíteni szerinte, nem szabad egyik blokk mögé sem beállni.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.01. kedd, 18:00
Csató Gábor
az Országos Mentőszolgálat főigazgatója
Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Indul az izraeli offenzíva, végóráit éli a Hezbollah? - Híreink Izrael libanoni inváziójáról

Magyar idő szerint este kilenckor elkezdte megdolgozni az izraeli tüzérség Libanon határ menti területeit. Az Egyesült Államokkal történő egyeztetést követően Jeruzsálem bejelentette, hogy a korábbi elvárásokkal ellentétben nem fogják megszállva tartani Libanon déli részét, "mindössze" a Hamász infrastruktúráját semmisítik meg. A libanoni reguláris erők már a támadás előtt visszavonultak, a nemzetközi közösség több tagja pedig még most is fegyvernyugvásra szólít fel. Cikkünk folyamatosan frissül Izrael libanoni inváziójának legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×