eur:
396.78
usd:
355.53
bux:
74510.83
2024. szeptember 30. hétfő Jeromos

Mr. Bean a kormány ellen: tovább ugratná a homoszexuálisokat

A melegviccek mellett kampányol Rowan Atkinson. A brit komikus szerint a kormány túlszabályzási mániája már-már a szólás- és véleménynyilvánítási szabadságot veszélyezteti.

Három évvel ezelőtt a brit kormány azt tervezte, hogy büntetőjogi kategóriává teszi a vallási gyűlölet kifejezését, a tervezet ellen azonban sikeresen érvelt többek között Rowan Atkinson is. A leginkább Mr. Bean csetlő-botló figurájával azonosított komikus most a melegviccek betiltása ellen kelt ki.

Rowan Atkinson szerint a munkáspárti kormány mániája olyan törvényeket alkotni, amelyek eltiltják az embereket egymás sértegetésétől, ez pedig már-már veszélyezteti a szólás- és véleménynyilvánítási szabadságot.

Nemrég ugyanis olyan törvénymódosítási javaslat került a brit parlament elé, amely megtiltaná a homoszexuálisok elleni "gyűlöletkeltést". Az persze kérdés, hogy mi számít annak: már egy vicc is? A javaslat szerint azokat, akik megsértik a törvényt, akár hét évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatnák.

Rowan Atkinson megjegyezte: a kormány a transznemű és a sérült emberek helyzetével magyarázta, miért is szorulnak védelemre a homoszexuálisok, a kör azonban egyéb csoportokkal is bővíthető lenne.

"Biztos vagyok benne, hogy nagyon jó magyarázatul szolgálnak, ahogyan mindazok, akik azt vallják, nem tudnak változtatni azon, amilyenek. Ilyenek a férfiak, például, vagy a nők. Vagy azok az emberek, akiknek nagy a fülük" - magyarázta a színész.

Hozzátette: igazán nyomasztó, hogy néhányan micsoda könnyedséggel tennének büntetőjogi kategóriába valóvá egy-egy sértő megjegyzést, és, hogy ehhez még partnereket is találnak pártjukon belül.

Jack Straw igazságügyi miniszter gyorsan reagált a Rowan Atkinson által megfogalmazott felvetésekre: megnyugtatta a parlamentet, hogy hamarosan bead egy olyan kiegészítést a javaslathoz, amelynek értelmében csak akkor lenne büntethető az aki homoszexuálisokra sértő megjegyzéseket tesz, ha ezzel célja a fenyegetés. A viccekre, humoros ugratásokra ez nem vonatkozik.

Elmondta azt is, hogy a törvénybe beépítenek egy záradékot, amely megvédené a szólás szabadságát.

Címlapról ajánljuk
Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

Történelmi győzelem küszöbén az Osztrák Szabadságpárt

A hivatalos előrejelzések szerint történelmi győzelmet aratott a vasárnapi osztrák parlamenti választáson az illegális bevándorlás ellen harcot hirdető radikális jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Az eddig összeszámolt szavazatokon alapuló adatok szerint a Szabadságpárt korábban még nem szerepelt olyan jól, mint most.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×