eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 29. vasárnap Mihály

Futni hagyná a kiskorú gyilkosokat a kormánytanácsadó

Nem kellett volna elítélni azt az öt iskolásfiút, akik halálra köveztek egy nyugdíjast, mert túl fiatalok - állítja a brit kormány egykori tanácsadója, aki egyúttal sürgette a kabinetet, hogy emelje fel a büntethetőség korhatárát.

Az Európai Unió országaiban 14 év a büntethetőség alsó korhatára - Nagy-Britanniában azonban 10. Rob Allen egykori kormánytanácsadó szerint Londonnak ezen a téren is követnie kellene a brüsszeli példát.

Ha ez így lenne, akkor nem lehetett volna megbüntetni azt az öt iskolásfiút, akik tavaly februárban halálra köveztek egy 67 éves férfit Kentben, s akik kétéves börtönbüntetésüket töltik, amelyet emberölésért szabtak ki rájuk.

A fiúk 10-12 év közöttiek voltak a támadás elkövetése idején, addig hajigálták Ernest Nortont féltéglákkal, amíg a férfi össze nem esett, és szívrohamban életét vesztette. A támadást végignézte a férfi tizenéves fia, James.

Allen, aki jelenleg a londoni King's College börtönhelyzettel foglalkozó nemzetközi intézetének az igazgatója, négy munkáspárti belügyminiszter mellett dolgozott tanácsadóként. Szerinte a 14 év alatti gyerekek nem tudják olyan mértékben felmérni tetteik következményeit, mint egy felnőtt.

"Ha egy gyerek ilyen borzasztó tettet hajt végre, akkor nyilvánvalóan valami nagyon félresikerült a neveltetésében" - állítja Rob Allen.

Michael Howard volt belügyminiszter nem ért vele egyet. "Egy tízéves gyerek tökéletesen különbséget tud tenni a rossz és a jó között. Azt különösen nem lehet elfogadni, hogy ne tudnák: rossz dolog addig dobálni valakit kővel, amíg össze nem esik, és meg nem hal" - vélekedett.

Az igazságügyi tárca pedig megerősítette: nem tervezik a büntethetőség korhatárának felemelését.

Címlapról ajánljuk

Vasárnap Ausztria választ: a Szabadságpárt visszatérhet a csúcsra

Épp hogy csak túljutott Ausztria a rendkívüli károkat okozó áradások nehezén, az ország a hét végén újabb, ezúttal politikai megméretés előtt áll. Több mint 6,3 millióan járulhatnak a szavazóurnák elé, hogy újabb öt évre új parlamentet, illetve új kormányt válasszanak.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Harmadik világháborúval riogatott Trump, egyetlen döntéssel meg lehetne rengetni Oroszországot – Ukrajnai háborús híreink szombaton

Donald Trump republikánus amerikai elnökjelölt és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő a New York-i Trump Towerben folytattak beszélgetést. A találkozó után Trump azt írta saját közösségi platformján, a Truth Social-ön, ha nem ő győz az elnökválasztáson, jön a harmadik világháború. Az elmúlt hónapok legfontosabb kérdése, hogy az európai vezetők és az Egyesült Államok döntéshozói engedélyezik-e Kijevnek, hogy a Nyugattól kapott modern fegyverrendszereket bevessék Oroszország területe ellen. Az amerikai Institute for the Study of War (ISW) intézet írt egy elemzést, hogy miért lenne fontos egy ilyen lépést megtenniük Ukrajna szövetségeseinek. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfrissebb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 22. 16:09
×
×
×
×