eur:
385.99
usd:
355.47
bux:
0
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Elbánnának a szürke mókusokkal

A szürke mókusok sterilizációjának legmegfelelőbb módját keresik Nagy-Britanniában, mivel az Amerikából behurcolt faj veszélyezteti a még megmaradt vörösmókus-állományt, és egyéb környezeti károkat is okoz.

Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban is keresik annak a módját, hogyan lehet a legkíméletesebben sterilizálni a szürke mókusokat. A rágcsálók annyira elszaporodtak a briteknél, hogy szinte teljesen kiszorították eredeti lakóhelyükről a vörös mókusokat, amelyek húsz éven belül akár teljesen el is tűnhetnek.

A szürke mókusok száma jelenleg körülbelül 5 millióra tehető Nagy-Britanniában, és amellett, hogy felülkerekednek a kisebb és gyengébb vörös mókusokon, lehántják a fák kérgét, ellopják az énekesmadarak tojásait a fészkekből, de elcsenik a számukra kitett magot is.

Kutatók a kormány megbízásából ezért azt a megoldást keresik, amellyel megfelelően tudják terméketlenné tenni a szürke mókusokat, úgy, hogy a módszer ne okozzon kárt más fajoknak. Ha megtalálják a tökéletes módszert, öt-tíz éven belül bevetik a rágcsálók ellen.

Lehetséges, hogy a mókusok injekciót kapnak majd, hiszen ez a módszer sikeres volt a lovaknál és a szarvasoknál. Az sem kizárt, hogy a rágcsálóknak csalit raknak ki, a szakértőknek azonban olyan táplálékot kell találniuk, amelyet más fajok nem fogyasztanak el.

A mókusok kiirtásának ötletét a szakértők elvetették.

Nem elég, hogy a szürke mókusok kiszorították a vöröseket, és dézsmálják a tojásokat, még egy olyan vírust (SQPV) is hordozhatnak, amely számukra nem, a vörösök számára azonban halálos.

A kórt már a Skót-alföldön is regisztrálták, az egyik olyan területen, ahol még élnek vörös mókusok. Amióta a szürke rágcsálókat a viktoriánus-korban behurcolták Nagy-Britanniába, vörös fajtársaik Wight szigetére, a Brownsea-szigetre, Walesbe, Észak-Anglia és Skócia egyes területeire szorultak vissza.

Címlapról ajánljuk
Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak
Verőcei tragédia

Szakértő: észbontó tempóval csapódhatott a szállodahajóba a motorcsónak

A kishajót egy 190 lóerős motor hajtotta, ebből és a "nagy csattanásból" arra lehet következtetni, hogy erős volt a tempó - no meg a motorcsónak sérülései is ezt támaszthatják majd alá a Mahosz szóvivője szerint. A szállodahajó kapitánya segítség elmulasztása miatt őrizetben van.

Megrendítő vallomások a színészlegendától – könyv Benedek Miklósról

A Nemzet Színésze zárkózott ember hírében állt, idősebb korára azonban feloldódott, és megannyi sikeres szerep után a legnagyobb kihívással birkózott meg: saját magáról mesélt életrajzi könyvében, melynek megjelenését nem érhette meg, ugyanis január 9-én elhunyt. A könyv megírásában egy régi jó barát, Vajda Katalin volt a segítségére, akinek köszönhetően egy mellbe vágóan őszinte vallomást olvashatunk.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×